Між насолодою байдикуванням і цікавішими альтернативами багато хто обирає – активний відпочинок, роботу в городі або саду, захоплюючі походи в гори або найближчий ліс. В цей час яскравих вражень і чудового настрою не можна забувати про навантаження на суглоби, і обов'язково подбати про їх своєчасне зміцнення. Як саме – розповімо в нашій статті.

Як надмірне навантаження впливає на суглоби

Фізична активність – це завжди прекрасно. Виростити багатий урожай томатів, картоплі та огірків – гідний результат праці. Піднятися на найвищу гірську вершину і доторкнутися до хмар – незабутнє щастя. Пройтися пішки в глибину лісу, перетнути стрімку річку, а після – сидіти біля багаття в компанії кращих друзів – емоції та враження, які назавжди залишаться в пам'яті. Перевірити себе в улюблених спортивних змаганнях – прекрасна можливість виграти та отримати приголомшливий заряд позитивної енергії.

Але в прагненні отримати бажаний результат завжди дотримуйтесь оптимальний баланс активності і відпочинку. Фізична праця, заняття спортом, будь-які фізичні навантаження повинні бути помірними. Якщо навантаження занадто велика, можна спровокувати:

  • розтягування;
  • запалення суглобів і м'яких тканин;
  • артрити;
  • артрози;
  • інфекційні та вірусні хвороби.

Тому навантаження на суглоби та кістки повинно бути максимально комфортним.

Дівчина доглядає за квітами в саду

Які речовини необхідні для здоров'я суглобів

Найважливіший вітамін для суглобів і кісток – це вітамін D. Бере участь в зростанні та обмінних процесах на клітинному рівні, допомагає засвоювати кальцій і фосфор з їжі. Природні джерела вітаміну D – жирна морська риба, ікра, вершкове масло.

Вітамін С. Без нього неможливий синтез колагену, який потрібен хрящовим тканинам. Вітамін С – це один з найважливіших для організму антиоксидантів. Овочі, фрукти, зелень, цитрусові, гранати, шипшина, солодкий перець, смородина – влітку вони урізноманітнюють харчовий раціон і наповнять організм вітаміном С.

Група ретиноидов, і саме – вітамін А. Захищає клітини від окисного стресу і руйнування, зміцнює м'які тканини. Ви знайдете вітамін А в червоному перці, абрикосах і персиках, шпинаті та печінці, яєчному жовтку і гарбузі, манго і моркви.

Вітаміни групи В – зменшують запальні процеси при артрозах, ревматизмі, артриті та багатьох інших станах суглобів. Вітаміни групи В допомагають відновити пошкоджені тканини та зміцнити імунітет. Тому в раціоні вітаються бобові та томати, крупи, броколі, жирні сорти риби, горіхи, випічка з борошна грубого помелу.

Токоферол – вітамін Е. Цей незамінний антиоксидант часто називають «вітамін молодості». Він знижує концентрацію вільних радикалів, активізує процеси регенерації, забезпечує клітини харчуванням і достатньою кількістю вологи, захищає організм від занадто швидкого старіння. Якщо в раціоні присутні олії холодного віджиму, бобові культури, яловичина, редис, крупи, листовий салат, морква, – вітамін Е надходить в організм природним способом.

Кальцій – активний учасник формування кісткових тканин, необхідний для здоров'я зубів і нормальної роботи м'язів. Всі види молочної продукції, мигдаль і фундук, вишні та апельсини, курага і бобові наповнять організм кальцієм.

Фосфор необхідний, щоб засвоївся кальцій. Входить до складу кісток і емалі зубів. Джерела фосфору – насіння гарбуза, твердий сир, яловича печінка, кунжут, риба.

Кремній відповідає за стан хрящових тканин, забезпечує їхню еластичність, стимулює синтез колагену і процеси регенерації клітин. Знаходиться в ананасах і суниці, злаках і бобових, кукурудзі та горіхах.

Селен. Без нього неможливе будівництво хрящових тканин. Зупиняє запалення та стимулює міжклітинний метаболізм. Міститься в грибах, морепродуктах, м'ясі (зокрема в курячому), бразильських горіхах.

Омега-3 кислоти – незамінні для здоров'я суглобів і зв'язок. Містяться в жирних сортах риби – лосось, скумбрія, тунець, сардина. Омега-3 відповідають за еластичність і пружність тканин, зупиняють запальні процеси.

Дівчина з хлопцем в поході

Що робити для підтримки здоров'я суглобів

Щоб зберегти здоров'я суглобів, є кілька основних правил.

  1. Зайва вага – найбільша загроза для здоров'я суглобів. Зайві кілограми – це посилене навантаження, яке призводить до швидкого зношування хрящів і провокує захворювання суглобів.
  2. Правильне харчування – запорука здоров'я всього організму і захист суглобів від захворювань.
  3. Носіть тільки зручне взуття – це не тільки ваш комфорт, але також оптимальний розподіл ваги на хребет і суглоби.
  4. Підіймайте тяжкості правильно. Техніка дій: присісти, підняти вантаж з прямою спиною і випрямитися.
  5. Фізична активність, заняття спортом, лікувальна фізкультура, плавання, швидка ходьба покращують кровопостачання, зміцнюють м'язи та зв'язки навколо суглобів.
  6. Вчасно звертайтеся до свого лікаря – на ранніх стадіях захворювання суглобів коригуються легше.
  7. Багатокомпонентні комплекси з вмістом колагену, глюкозамін, мінералів і вітамінів допоможуть зміцнити тканини та підтримувати рухову функцію суглобів.

Арнізин крем для суглобів від Амріта

Засоби для суглобів Амріта

«Хондроетин форте» покращує стан при дегенеративно-запальних захворюваннях опорно-рухового апарату. Допомагає зняти набряклість, перешкоджає розвитку ускладнень при травматичних ушкодженнях суглобів. Хондроетин, вітамін В1 і В9, глюкозаміну гідрохлорид, вітамін С, хвощ польовий, куркума, кропива дводомна, корінь шабельника болотного – активні компоненти формули.

Крем для суглобів «Арнізин» незамінний помічник, щоб зняти набряклість і біль, прискорити одужання після травм. Активні інгредієнти – натуральні екстракти арніки, лепехи, хвоща, деревію, імбиру, звіробою, календули та інших рослин, ефірні олії м'яти та кориці.

Літо – час найщасливіших моментів. Насолоджуйтеся кожним днем і бережіть себе. А продукція Амріта – це завжди найкраща можливість подбати про здоров'я – своє та близьких людей.

За матеріалами:
https://shop.evalar.ru/health/
https://ivr.ua/
https://www.amrita.ua/