Помічаєте менше деталей, кольори стали менш яскравими, а після недовгої роботи за комп'ютером «ніби пісок в очі насипали»? Не ігноруйте тривожні симптоми – вони можуть свідчити про проблеми із зором.

Чим раніше провести обстеження, дізнатися причину дискомфорту і за необхідністю почати лікування очей, тим вища ймовірність відновити стовідсотковий зір і зберегти його на довгі роки.

Найпоширеніші проблеми із зором

Людське око – орган зі складною анатомічною структурою, і проблеми зі здоров'ям органів зору можуть бути дуже різними, однак найпоширеніших – три.

Короткозорість

Короткозорість (міопія) – це дефект зору, коли поблизу людина бачить добре, а предмети, розташовані далі – гірше. Так відбувається тому що око фокусує зображення не на сітківці, а на невизначеній області перед нею, тому воно сприймається як нечітке. Проблему короткозорості вирішують окуляри, контактні лінзи або хірургічне втручання.

Далекозорість

Далекозорість (гіперметропія) – дефект зору, при якому близько розташовані предмети людина бачить погано, а чим далі розташований предмет, тим чіткіше він сприймається органами зору. Так відбувається тому що зображення фокусується оком ззаду сітківки. Проблему далекозорості допомагають вирішити окуляри, контактні лінзи або хірургічне втручання.

Астигматизм

Астигматизм – порушення, при якому нечіткість зорового сприйняття виникає через викривлення рогівки ока, а іноді – через деформацію кришталика. Окуляри та лінзи не вирішать проблему астигматизму, повністю перемогти його допоможе тільки операція. Якщо астигматизм діагностований в дитинстві й правильна корекція зору не проводилася, людина може втратити гостроту зору на все життя. У дорослих захворювання може бути причиною головних болів.

Сонцезахисні окуляри, що відображають буття нічного міста

Як поліпшити зір: гімнастика для очей, спорт, вітаміни

У лікуванні очей краще не експериментувати та довіритися досвідченим лікарям, але підтримати гостроту зору і підвищити ефективність лікування можна в домашніх умовах.

Робіть перерви в роботі, знижуйте навантаження на очі

Якщо ви цілий день проводите за монітором, робіть 15-хвилинні перерви щогодини. Для тих, чия робота за комп'ютером становить менше половини робочого дня, оптимальний 15-хвилинний відпочинок кожні дві години.

Знизити навантаження на очі допоможуть спеціальні окуляри з фільтром синього світла, і не забувайте, відпочинок для очей – це відпочинок від будь-якого екрану, не варто відволікаючись від комп'ютера одразу перемикатися на смартфон.

Частіше моргайте

На перший погляд – дивна порада, адже ви не думаєте про те, як часто моргаєте. Але нормальна частота моргання – один раз на 10 секунд, а коли ми дивимося на екран комп'ютера або смартфона, ми моргаємо рідше. Очі не отримують потрібного зволоження та не очищаються від мікрочастинок, що потрапляють на слизову. Під час перерви в роботі зробіть просту вправу – інтенсивно поморгайте кілька секунд.

Гімнастика для очей

Вправи для поліпшення зору – відмінний метод відновлення здоров'я очей. Існує безліч комплексів вправ, оптимальний залежно від потреб вашого організму допоможе підібрати офтальмолог. Головне – робити рекомендовані вправи регулярно.

Масаж шийно-комірцевої зони

Для того, щоб відновлювати зір, не обов'язково працювати з очима! Через надмірне напруження м'язів шийного відділу порушується кровообіг, мозок відчуває кисневе голодування, а це може привести до проблем із зором. Допоможе масаж. Якщо ви вирішили обрати цей спосіб – зверніться до окуліста і терапевта. Зазвичай лікарі призначають курс з 10-14 процедур, які потрібно відвідувати щодня.

Здоровий сон і режим дня

Доведено, що від хронічного недосипу зростає внутрішньочерепний тиск, що збільшує ризик появи глаукоми, яка за відсутності лікування призводить до сліпоти. Також безсоння призводить до набряку і пошкодження очного нерва. Намагайтеся лягати спати в один і той же час, як мінімум за пів години до сну відкладіть смартфон і спіть в темряві, а за необхідності – в масці для сну.

Дівчина займається в спортзалі

Спорт

Фізична активність покращує кровообіг, що позитивно впливає на здоров'я очей. Обирайте вид спорту, не пов'язаний з підняттям тяжкості та ризиком травм голови. Віддайте перевагу фітнесу, йозі, плаванню – під час цих занять легко регулювати навантаження, вони безпечні для очей та сприяють загальному оздоровленню.

Сонцезахисні окуляри

UF-випромінювання згубно впливає на очі та може призвести до порушень структури органів зору і серйозних проблем. Для захисту очей від сонця обирайте якісні окуляри з надійним UF-фільтром і носіть їх не тільки влітку. Промені сонця взимку не менш небезпечні для очей, ніж в теплу пору року.

Вітаміни

Багатьом з нас відомі народні рецепти, які містять продукти для очей, багаті цими вітамінами:

  • Вітамін A або ретинол міститься в помаранчевих овочах і фруктах, в чорниці, печінці та риб'ячому жирі.
  • Вітамін B1 в бобових, в печінці та пшеничному борошні грубого помелу.
  • Вітамін B2 – в зелених листових овочах, яйцях і соняшниковому насінні.
  • На вітамін B6 багаті печінка і риба.
  • Вітамін C в шипшині, в цитрусових, в зелених листових овочах.
  • Вітамін E – в обліписі, шпинаті, броколі та моркви.

Продукти, що містять вітаміни для очейОтримати всі необхідні вітаміни з їжею проблематично, навіть якщо у вас збалансований та здоровий раціон. Тому фахівці рекомендують приймати для профілактики проблем із зором натуральні вітамінні добавки.

Натуральний засіб «Лютеїн комплекс» – формула гарного зору з високим вмістом лютеїну і зеаксантину. Комплекс сприяє поліпшенню гостроти зору, гальмує погіршення зору з віком, знімає симптоми втоми очей, підсилює гостроту зору в сутінках.

Купуйте натуральні продукти для гостроти зору від Amrita і будьте здорові!