У сучасному світі складно знайти людину, яка не користується гаджетами. Смартфон, планшет, електронна книга, ноутбук – ми щодня читаємо, друкуємо, малюємо, дивимося фільми, використовуючи ці пристрої. Хоч девайси і спростили нам життя, але нашим очам здоров'я не додали... Як гаджети впливають на наш зір? І яких рекомендацій потрібно дотримуватися, щоб зберегти здоров'я очей? Читайте далі!

«Хибна короткозорість»: тримаємо дистанцію

Науковці довели, що органи зору людини формувалися століттями в ході еволюції. Але нині наші очі не пристосовані до того навантаження, яким ми їх піддаємо. За останні роки кількість людей, які страждають хворобами очей, стало в рази більше. Відомо, що понад 300 мільйонів людей нашої планети мають поганий зір. І однією з головних причин погіршення зору лікарі називають тривалу роботу за комп'ютером і читання з екранів смартфонів, електронних книг і планшетів.

Просиджуючи годинами за екраном, в першу чергу ми можемо зіткнутися з так званою «помилковою короткозорістю» або спазмом аккодомації. Це означає, що м'язи очей, які відповідають за різкість зображення, не справляються зі своєю роботою, – і ми бачимо предмети розмитими. Також існує думка, що щоденна робота за монітором може погіршити генетичну короткозорість.

Дівчина капає краплі в очі

Синдром «сухого ока»: від почервоніння до кон'юнктивіту

Тривала робота з гаджетами також може викликати синдром «сухого ока». Це пояснюється тим, що людина в нормі моргає 18 разів на хвилину, а біля моніторів – 2 рази за хвилину. В результаті слізна плівка висихає і стає тоншою, а око намагається зволожитись зсередини, чим підсилює приплив крові до судин кон'юнктиви – прозорої тканини, що покриває очі зовні. Тому очі червоніють, сльозяться, з'являється відчуття піску і печіння в них.

Харчування для здоров'я очей

Для збереження гарного зору важливу роль відіграє харчування, а також прийом вітамінів і спеціальних дієтичних добавок. Розглянемо корисні для очей вітаміни:

Вітамін А

міститься в моркві, цибулі, печінці, в зеленому горошку, помідорах, у сирі та салаті. Вітамін A містить антиоксидант бета-каротин, який підтримує гостроту зору.

Вітамін С

міститься в цитрусових, квашеній капусті, смородині й шипшині. Цей вітамін покращує кровообіг судин і капілярів ока. Він також захищає зір від короткохвильових променів, шкідливих для зору.

Вітамін E

міститься у вершковій і рослинній олії, картоплі, горіхах, шпинаті, крупах і бобових. Це потужний природний антиоксидант, який допомагає запобігти розвитку таких вікових порушень зору, як катаракта.

Лютеїн і зеаксантин

це активні речовини, які містяться в усіх овочах і фруктах темно-зеленого кольору, а також у зерновому хлібі та яйцях. Натуральна дієтична добавка Amrita «Лютеїн комплекс» – це джерело лютеїну й плодів чорниці, що покращує гостроту зору, підтримує здоров'я очей при катаракті, підвищеному внутрішньоочному тиску, короткозорості.

Експертна думка: рекомендації лікаря

Дорогі читачі, експерти ГК «Амріта» раді поділитися з вами рекомендаціями, які допоможуть використовувати улюблені гаджети без шкоди для очей. Лікар загальної практики-сімейної медицини, Wellness-консультант із питань здорового способу життя Сарана Ольга Володимирівна радить дотримуватися таких правил при роботі з гаджетами:

1. Кожні пів години відволікайтеся від монітора і дивіться вдалину – така нехитра гімнастика допомагає зберегти зір. Іноді заплющуйте очі на дві-три хвилини. Це допоможе розслабитися м'язовим волокнам і відновити чутливість рецепторів очей, що відповідають за чіткість і яскравість.

2. Екран на будь-якому гаджеті має бути світлодіодним.

3. Екран смартфону необхідно тримати на відстані 30 см від обличчя, монітор комп'ютера – на 60 см, екран телевізора – на 3 м від обличчя.

Дівчина за монітором в окулярах

4. Використовуючи смартфон або планшет, краще покласти пристрої на стіл. Не переглядайте відео на МР-плеєрі, закріпленому на торпеді або спинці сидіння автомобіля, якщо він знаходиться в русі. Ноутбук також краще не тримати на колінах, а поставити на стійку поверхню.

5. Краще всього, якщо площина екрану монітора буде перпендикулярна до джерела світла. У сутінках над робочим місцем потрібне додаткове м'яке світло.

6. Крім вищеописаних правил, існує ще одна рекомендація: читаючи текст на екрані монітора, не вдивляйтеся пильно в зображення і навчіться частіше моргати.

PS: замість підсумку

Хоча гаджети спрощують роботу і роблять наше життя більш захоплюючим, але вони не бережуть наші очі. Дорогі читачі, сподіваємося наші поради та рекомендації допоможуть вам без шкоди для очей використовувати улюблені пристрої. І все-таки частіше гортайте паперові книги та давайте відпочинок очам! Будьте здорові!