Кальцій – макроелемент, якого найбільше в організмі людини. Часто його ще називають королем усіх мікроелементів організму. Адже він є основою кісток, зубів, нігтів, а також важливою складовою частиною шкіри, сполучних тканин, м`язів та волосся.

Кальцій є будівельним матеріалом кісткової тканини та бере участь у важливих процесах організму: зсіданні крові, скороченні м’язів, проведенні нервового збудження тощо. 

Все сказане вище говорить про одне – кальцій є життєво необхідним. Тому організм постійно потребує поповнення запасів цього елемента.

Ознаки дефіциту кальцію в організмі

Ознаки дефіциту кальцію різні у дітей та дорослих. У дітей – це порушення прорізування зубів, рахіт, остеопороз (підвищена ламкість кісток), відставання у психомоторного розвитку, судоми. 

До основних симптомів дефіциту кальцію у дорослих є остеопороз, переломи, судоми, захворювання зубів, зниження працездатності, погіршення пам’яті, підвищення нервової збудливості.

Основними причинами дефіциту кальцію є незбалансоване харчування, порушення засвоєння кальцію (патологія шлунково-кишкового тракту), прийом деяких медичних препаратів (кортикостероїдні гормони, сечогінні), вагітність та годування груддю, ендокринні розлади (патологія паращитоподібних залоз), гіподинамія.  

Окремою причиною виникнення дефіциту кальцію у сучасної людини стали популярні зараз дієти та харчові обмеження, які передбачають повне виключення з раціону молока та молочних продуктів, або значне зменшення кількості їх споживання. 

Крім того, є ряд незалежних від нас зовнішніх та внутрішніх факторів, які впливають на виникнення дефіциту кальцію: кліматогеографічні умови (особливості складу води, ґрунтів), професії зі шкідливими умовами праці, шкідливі звички (паління, зловживання алкоголем).

Фактором, який сприяє розвитку дефіциту кальцію, також є дефіцит вітаміну D3, оскільки від нього залежить ефективність засвоєння кальцію. Дефіцит цього в нашій кліматичній зоні часто виникає через особливості світлового року, а також харчові традиції, наприклад, недостатнє вживання морепродуктів.

Але навіть у разі відсутності вищевказаних шкідливих факторів, вкрай важко забезпечити добову норму кальцію з харчуванням. Наприклад, добова потреба кальцію здорової жінки віком 35 років міститься у 3 склянках молока або у 750 г коров’ячого сиру, або у 800 мл йогурту. Навряд чи пересічна людина виконує ці норми. 

Норми споживання кальцію та їх особливості 

Норми споживання кальцію є різними для різних вікових груп, для чоловіків та жінок. Це визначається потребами для даного періоду життя, особливостями  метаболізму та використання кальцію. Немає періодів життя, протягом яких кальцій не був би потрібен. Добова норма споживання кальцію коливається від 200 мг для дітей до 6 місяців життя і до 1200 мг для людей віком старше 70 років. 

У дітей та людей молодого віку (до 35 років) активно відбуваються процеси формування кісткової тканини. Адже вже після 35-40 років процеси резорбції (розпаду) кісткової тканини переважають над процесами її формування. Крім того, зменшується рівень засвоєння кальцію з рослинних продуктів. Як наслідок, зменшення маси кісткової тканини та розвиток остеопорозу, тобто підвищеної ламкості кісток. Це, у свою чергу, вимагає збільшення його добової потреби. 

Аналогічні процеси відбуваються у жінок в період менопаузи та клімактеричний період, що потребує підвищеного надходження кальцію до організму. 

Окрему групу становлять жінки, що годують груддю, вагітні жінки, спортсмени, люди, які мають надмірні фізичні навантаження. Згідно з даними ВООЗ, остеопороз розвивається у кожної третьої жінки після 45 років. Більшість жінок мають дефіцит кальцію навіть у віці 30-35 років. 

За таких умов у разі недостатнього надходження кальцію з продуктів, його дефіцит поповнюється з власних резервів (кісток, зубів), наслідки чого можуть бути вкрай неприємними. 

Як зарадити дефіциту кальцію? 

По-перше, раціональне харчування. Про які продукти як джерело кальцію ми насамперед думаємо, коли плануємо раціон? Звичайно про молоко та молочні продукти. Однак це не зовсім вірно, оскільки є ряд інших, які є гарним джерелом кальцію і також мають бути присутні в раціоні. Це продукти як тваринного, так і рослинного походження. Топ-10 продуктів, які найбагатші на вміст кальцію: молоко, сир, йогурт, твердий сир, броколі, мигдаль, риба, боби, капуста, морська капуста.

По-друге, усунення зі сторони власного організму тих причин, які можуть призвести до дефіциту кальцію. 

По-третє, необхідно налагодити правильний спосіб життя з достатнім рівнем рухової активності, сну та відпочинку. 

І наостанок, не забувати про допоміжні заходи – курсове вживання біодобавок, які містять кальцій. Оскільки сучасне життя з його динамічним ритмом часто стає на заваді виконанню зазначених вище умов. «Кальцій Баланс» – біологічна активна добавка, яка є джерелом кальцію, колагену, вітаміну D3, магнію та вітаміну С. Така комбінація компонентів є необхідною умовою для максимального засвоєння кальцію та виконання своїх біологічних функцій. 

Тож будьте здорові і дбайте про кальцієвий баланс. А він забезпечить баланс у вашому організмі!