Кальцій – це мінерал, який знаходиться в організмі людини в найбільшому обсязі, основний будівельний матеріал для кісткової тканини. Цікаво, що в середньому в тілі людини постійно перебуває близько 1 кг кальцію. Звичайно, він майже весь знаходиться в скелеті (99% всієї маси).

Про нестачу кальцію ми, як правило, замислюємося, коли помічаємо проблеми в організмі – з зубами та кістками, випаданням волосся, крихкими пошарованими нігтями.

Якщо в організмі дефіцит кальцію, кістки та нігті стануть ламкими, почнуться постійні проблеми з карієсом і посіченим волоссям. Почнуть турбувати поколювання в пальцях, оніміння рук та ніг з судомами – кальцій бере участь в роботі нервової системи та м'язів. Також він підвищує імунітет та знижує алергічні реакції, регулює роботу серця. Кальцій просто необхідний для міцних кісток, зростання м'язової маси та багатьох обмінних процесів в організмі.

Часто дефіцит кальцію стає відчутним вже при розвитку остеопорозу, коли людина приходить до лікаря з переломом, здавалося б, на рівному місці.

Організм не виробляє кальцій самостійно, його можна отримати, тільки збалансувавши раціон. Саме тому важливо стежити за тим, щоб він надходив в достатній кількості протягом життя. Проблема в тому, що кальцій є в багатьох продуктах, але дуже важко засвоюється. Навіть при вживанні молока, риби та овочів організм отримає лише 25-30% кальцію від усієї кількості, яка є в їжі.

Продукти, що містять кальцій

Де шукати кальцій. Найбільше кальцію міститься в:

  • твердому витриманому сирі;
  • кисломолочних продуктах без доданого цукру (натуральний сир, йогурт, кефір з коротким терміном придатності в скляній або паперовій упаковці, а також продукти з козячого та овечого молока);
  • яєчному жовтку;
  • насінні (кунжут, мак, льон, коноплі, амарант, чіа, гірчиця);
  • горіхах (мигдаль, бразильський, волоський, фундук, фісташки);
  • рибі та морепродуктах (сардини, краби, креветки, молюски);
  • овочах (всі види капусти, цибуля, оливки, зелень);
  • бобових (соя, квасоля, боби).

Ще одна хитра властивість кальцію – за аналізом крові не можна визначити його нестачу в організмі. Якщо рівень кальцію в крові знижується, він починає вимиватися з кісток і переміщатися в сироватку крові. Іноді через дефіцит кальцію вже розвивається остеопороз, а аналізи показують достатню кількість мінералу. Тому, коли мова йде про можливу нестачу кальцію, варто орієнтуватися на своє самопочуття.

Дівчина з чашкою молока

Перші симптоми нестачі цього елемента:

  • втома;
  • загальна слабкість;
  • сонливість навіть при достатній кількості сну;
  • швидка стомлюваність;
  • зниження імунітету;
  • схильність до кровотеч, наприклад, з носа; кровоточивість ясен;
  • безпричинна поява синців.

Якщо на цьому етапі не вжити певних заходів, далі можна помітити ламкість волосся, погіршення якості нігтів, більш крихку зубну емаль та постійний карієс.

Кальцій в першу чергу потрібен:

Жінкам «злегка за 40». Зміна гормонального фону перед клімаксом, коли вироблення гормону естрогену в організмі зменшується, а прогестерону зростає, призводить до процесів старіння в організмі, в тому числі до посиленого вимивання кальцію з кісток.

Зрілим і літнім людям. Кальцій має певну особливість. У період до 20-25 років він накопичується в організмі. Після цього настає період відносно стабільного стану, коли вміст кальцію в організмі залишається незмінним. Але в певний момент схильність до вимивання кальцію зростає.

Людям з великими фізичними навантаженнями. Особливо це стосується чоловіків, які займаються бодибілдингом. У них внаслідок прискореного росту м'язів сильно зростає витрата кальцію, який буде вимиватися з кісток.

Як правильно пити кальцій

Оскільки з харчових продуктів неможливо набрати добову дозу мінералу, необхідно приймати вітамінні комплекси, у складі яких достатня кількість кальцію.

Основне правило при його вживанні – приймати слід з вітамінами D і C. Кальцій і вітамін D взаємопов'язані: мінерал добре засвоюється тільки при достатній кількості вітаміну D в організмі.

Саме цю особливість вживання кальцію врахували фахівці компанії Amrita, випустивши новинку «Кальцій Морський К2 + D3».

«Кальцій Морський К2 + D3» від Amrita – це збалансований комплекс з кальцієм ідеально підходить для дітей та дорослих:

  • Рослинна формула кальцію та магнію з червоних коралових водоростей Lithothamnium з екологічно чистого регіону Франції (виключно природне джерело кальцію, магнію, кремнію, натрію, заліза, фосфору, калію, марганцю – близько 30 органічних мінералів).
  • Безпечне дозування і натуральний склад (вітамін С з екстракту ацероли, вітаміни К2 та D3 забезпечують максимальне та безпечне засвоєння мінерального комплексу).
  • Ефективна формула з вмістом вітаміну К2 рослинного походження, який необхідний для регулювання фосфорно-кальцієвого обміну в організмі, здоров’я кісток, серцево-судинної, нервової систем та імунітету.

Напередодні зими та зимової ожеледі, коли зростає ризик падінь та переломів – подбайте про себе, зміцніть себе кальцієм в буквальному розумінні цього слова.

Будьте здорові, потурбуйтесь про кальцієвий баланс – а він забезпечить баланс у вашому організмі.