L-лізин - амінокислота, яка має різні потенційні корисні властивості для організму людини. Вона впливає на ріст і розвиток організму, функціонування імунної системи, правильний обмін речовин, а також на здоров’я кісток та шкіри. Детальніше про незамінну амінокислоту та особливості її застосування розглянемо у статті.

Що таке лізин, яким він буває та де міститься?

Л-лізин необхідний для синтезу білків в організмі, оскільки являється складовою частиною білків м'язів, кісток, колагену та інших структурних компонентів. Він стимулює вироблення антитіл та імунних клітин, що допомагають організму боротися зі шкідливими мікроорганізмами та інфекціями. Амінокислота сприяє регуляції рівня аргініну в організмі, який своєю чергою впливає на кровообіг, синтез азоту та інші процеси.

Дієтичні комплекси з цим мікронутірєнтом можуть містити не тільки амінокислоту, а й допоміжні корисні речовини – вітаміни та мінерали. Ця форма допоможе вам підтримати здоров'я, поліпшити працездатність та ефективність тренувань, позитивні відгуки спортсменів – додаткове тому підтвердження. Застосування добавки необхідно узгодити з сімейним лікарем.

Морепродукти на блюді

Ви можете збагатити свій раціон харчовими продуктами, в складі яких досить L-лізину. Це: м'ясо птахів – курка, індичка; яловичина і баранина; морепродукти та морська риба; молочні продукти – молоко, сири, йогурти; бобові, картопля і горіхи. Але пам'ятайте, що закрити дефіцит корисних речовин тільки їжею часто буває складно, особливо якщо ви вегетаріанець або маєте медичні обмеження в дієті.

L-лізин: для чого він організму та в чому його користь

  1. Підвищує засвоюваність кальцію. Відповідно, ваші кістки стають міцнішими, знижується ризик розвитку остеопорозу.
  2. Підвищує фізичну працездатність. Амінокислоти – будівельний матеріал для білків, а білки допомагають росту і відновленню м'язів. У поєднанні з іншими амінокислотами лізин активізує спалювання жирів і прискорює формування м'язів, що особливо корисно для спортсменів.
  3. Посилює імунітет і надає антибактеріальний ефект. Доведено і підтверджено відгуками, що L-лізин допомагає в профілактиці та в боротьбі з вірусними та інфекційними захворюваннями.
  4. Допомагає вилікуватися від герпесу і лишаю завдяки своєму антибактеріальному ефекту. Також ризик виникнення повторного герпесу знижується шляхом посилення імунної функції.
  5. Покращує синтез колагену і протистоїть його надмірному виведенню з організму. Завдяки цій властивості поліпшується стан шкіри, волосся та нігтів.
  6. Допомагає швидше відновитися після травм і переломів. Колаген і кальцій – вкрай важливі елементи для кісток, хрящів і суглобів. Лікарі радять вживати лізин всім, хто хоче скоротити термін одужання.
  7. Бореться зі стресом, заспокоює. Речовина допомагає роботі мозку і підтримує короткочасну пам'ять, при регулярному вживанні амінокислоти поліпшується концентрація уваги, підвищується загальна енергія організму.

Обличчя красивої дівчини

Симптоми дефіциту L-лізину

Як зрозуміти, що лізину не вистачає? Наступні ознаки можуть свідчити про те, що споживання амінокислоти потрібно збільшити:

  • втрата апетиту;
  • надмірна, помітна, втрата волосся;
  • погіршення концентрації уваги та пам'яті;
  • постійна слабкість та втома;
  • часті перепади настрою;
  • анемія, запаморочення;
  • часта нудота;
  • розлади репродуктивної сфери.

Кожен з цих симптомів може бути ознакою не тільки браку корисних речовин в організмі, а й серйозних захворювань. Тому, виявивши у себе одну або кілька ознак, обов'язково зверніться до лікаря.

L-Lysine: як вживати дієтичну добавку

Продукт «Лізин Актив баланс + малина» від Amrita - це потужний синергетичний комплекс, що містить незамінну амінокислоту L-лізин (фармацевтичної якості), яка поєднується з природними вітамінами та корисними рослинними екстрактами ацероли та малини. Цей комплекс спрямований на профілактику вірусних захворювань і інших сезонних інфекцій, а також входить до програм підтримки імунітету та запобігання ризиків ускладнень стану здоров'я, хронічної втоми і зниження працездатності.

Продукт сприяє засвоєнню кальцію, синтезу колагену, метаболізму жирів, процесам регенерації тканин і загоєнню ран, підтримці серцевого м'яза під час тренувань і в програмах догляду за шкірою, суглобами, м'язами і кістками. Крім того, він сприяє нормалізації емоційного стану, прискорює відновлення енергії при регулярних високих фізичних навантаженнях та запобігає передчасному старінню.

Рекомендації щодо застосування «Лізин Актив баланс + малина»:

  • дорослим по 1 таблетці 2 рази на добу за 30-40 хвилин до їжі, запиваючи достатньою кількістю води;
  • дорослим по 2 таблетки 2 рази на добу – при вірусних станах, регулярних високих фізичних навантаженнях, для прискорення процесів регенерації тканин і загоєння ран. 

Купуйте «Лізин Актив баланс + малина» та забезпечте надійний щоденний захист свого організму!