Часто, читаючи склад косметики або продуктів для здоров'я, ми бачимо слово «екстракт». Що ж таке екстракт і чи правда, що екстракти ефективніші за просту рослинну сировину? Чи можна зробити екстракт в домашніх умовах та які етапи проходить рослина, перш ніж перетворитися на сировину для високоякісної дієтичної добавки? Які гарантії дають світові виробники рослинних екстрактів своїм партнерам – виробникам БАДів, і чому це важливо для кінцевого споживача?

Що таке рослинний екстракт?

Екстракт – це концентрована витяжка, отримана з рослинної або тваринної сировини за допомогою рідкого розчинника – екстрагента, очищена від домішок і шкідливих речовин. Як екстрагент-розчинник можуть застосовуватися вода, спирт, ефіри, олії та зріджений вуглекислий газ.

Екстракти бувають:

  • сухими – містять не більше 5% рідини у складі;
  • рідкими – рідина є основою екстракту;
  • густими – не більше, ніж 30% рідини у складі.

Екстракти видобувають:

  1. Шляхом перколяції. Рослинна сировина настоюється на екстрагенті, а збір концентрату відбувається двічі – перша порція 85% і друга порція (15%), збір другої порції корисних речовин залишає сировину повністю виснаженою.
  2. Шляхом реперколяції. Збір концентрованих корисних речовин відбувається в декількох сумішах, які по черзі з'єднують один з одним. Цей процес відбувається без упарювання та дає можливість витягти з сировини максимальну кількість корисних компонентів.

Корисні концентрати добувають із плодів, листя, насіння, коріння та навіть кори рослин.

Як знайти потрібні рослини?

Уявіть, ви вирішили створити натуральну косметику або корисну для здоров'я добавку, і вам для цього потрібні екстракти, але для початку – рослини. Де знайти потрібну флору? В яку пору року і доби краще проводити збір сировини? І чи точно ось ця рослина, схожа, наприклад, на елеутерокок – саме елеутерокок?

Для того, щоб оперативно і точно давати відповіді на ці запитання, в компаніях – світових лідерах з виробництва екстрактів працюють сотні фахівців. Десятки вчених – ботаніки, хіміки, фармацевти та технологи вирощують рослини або знаходять їх в дикому середовищі, проводять десятки тестів і експертиз сировини та ретельно контролюють кожен етап виробництва.

Розглянемо ланцюжок на прикладі концерну Naturex (Франція), у якого компанія Амріта закуповує стандартизовані екстракти ацероли, гарцинії, джімнеми та інших рослин.

Вчені концерну застосовують понад 350 різних методів аналізу для чотириетапної ботанічної ідентифікації рослин, і вони точно знають, які тести найкращі для кожного представника флори.

Квіти у полі

Як зробити якісний екстракт?

Як тільки вчені Naturex впевнені, що отримана сировина – те, що їм потрібно, запускається процес екстракції, а продукт і технології тестуються на кожному етапі виробництва.

Такий підхід гарантує:

  1. Чистоту отриманого продукту. Тестування дозволяє виявити та не використовувати сировину, забруднену важкими металами, токсинами, пестицидами, патогенними бактеріями та ін.
  2. Високий потенціал витягнутих речовин, а значить – цінність рослинного компонента і користь для здоров'я людини.
  3. Мікробіологічну якість відповідно до галузевих вимог.

Гарантія безпеки та якості – це і сучасне обладнання. Так українська компанія Віларус, що поставляє Амріті екстракти гінкго білоби, виноградних кісточок, ламінарії, розторопші та багато інших, розробляє їх із заданими технологічними показниками, та виробляє компоненти для дієтдобавок на інноваційному обладнанні з Данії.

Виробники сертифікованих продуктів з рослинних компонентів стандартизують екстракти по ряду важливих критеріїв:

  1. Якість екстракту валеріани визначається вмістом в ньому ізовалеріанової кислоти.
  2. Розторопшу стандартизують за силімарином – компоненту, який забезпечує терапевтичний ефект.
  3. Концентрат гарцинії камбоджійської цінний основною активною речовиною – гідроксілімонною кислотою (ГЛК).
  4. У артишоку цінність представляють кофеїлхінові кислоти (їх понад 10) та флавоноїди.

Ось чому не варто намагатися створювати «екстракти» самостійно в домашніх умовах. Отримати потрібну концентрацію активної речовини не вийде, а відсутність професійної експертизи може призвести до збору забруднених або заражених рослин, що небезпечно для здоров'я, до того ж можна просто помилитися та зібрати не ті рослини.

Дівчина дивитья у мікроскоп

Чим корисні екстракти

Як і тисячі років тому, щоб почуватися комфортно і мати гарний вигляд, людина звертається по допомогу до природи. Технології вдосконалюються, а природне «меню» стає все об'ємнішим. За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), як мінімум 20 000 груп рослин зареєстровані в медичних цілях.

Витяжки з рослинної сировини активно використовуються в медицині, виробництві косметики та створенні біологічно активних добавок.

  1. Для міцного імунітету – екстракти ацероли, дріжджові екстракти бета-глюкани, екстракт ягід бузини чорної.
  2. Для боротьби з застудами та ГРЗ – витяжки з аїру, солодки, оману, евкаліпта, плодів шипшини, кори верби.
  3. Для здоров'я серцево-судинної системи – концентрати ацероли, конюшини, софори японської, глоду.
  4. Для здоров'я та рухливості суглобів – витяжки буркуну, арніки, розмарину, календули, лепехи.
  5. Для здоров'я шкіри – концентрати календули та обліпихи.
  6. Для поліпшення концентрації уваги та пам'яті – екстракти елеутерококу і гінкго білоба.
  7. Для зміцнення нервової системи – витяжки ромашки, м'яти, фенхелю, валеріани.
  8. Для здорового травлення, хорошої роботи печінки та нирок – концентрати розторопші, артишоку, виноградної кісточки, кореня кульбаби.
  9. Для жіночого здоров'я – екстракти амаранту, шавлії, кавуна, ламінарії, чорного горіха.
  10. Для гарного зору – витяжки чорниці, топінамбура.

Капсули з екстрактами рослин

Підтримати красу і молодість шкіри допоможуть: екстракт женьшеню, білого і зеленого чаю, троянди, винограду і виноградних кісточок, алое і родіоли рожевої.

Щоб волосся було еластичним і блискучим, зверніть увагу на шампуні й бальзами з екстрактами оливи, лаванди, банана, виноградних кісточок, каштана і малини.

Вибір простий: для отримання бажаного ефекту краще взяти 1 капсулу з екстрактом, ніж 4 капсули з простою рослинною сировиною. Нарешті, відмова від збору в дикій природі допомагає запобігти зникненню певних видів і не порушує баланс екосистеми.

Обираючи натуральну фітодобавку до здорового раціону або косметику на натуральній основі, обов'язково виключіть алергію та непереносимість рослинних компонентів засобу. При виборі БАДа обов'язково проконсультуйтеся з лікарем.

Будьте здорові, піклуйтеся про себе і про природу! Купуйте натуральні дієтичні продукти та косметику на натуральній основі Амріта! Ми використовуємо тільки перевірені екстракти від кращих постачальників України, Європи й США. Замовити товари для здоров'я та краси ви можете на нашому сайті.