Останнім часом невіддільними елементами дієт і просто здорового харчування стали суперфуди. Продукти з високим вмістом корисних мікронутрієнтів – насіння, фрукти або водорості, невелика кількість яких здатна закрити денну потребу організму у вітамінах і мінералах. Одним з найпопулярніших Суперфудів є водорість хлорела.

Що таке хлорела

Хлорела – це мікроскопічна одноклітинна зелена водорість розміром всього 6-12 мікрон. Хлорела поширена в прісних водоймах, але для того, щоб її можна було використовувати як суперфуд і отримувати з водорості користь для здоров'я, хлорелу потрібно вирощувати спеціально. У стерильних умовах мікроводорість не вбирає токсини, які можуть потрапити у відкриту водойму і нашкодити людському організму.

Клітка хлорели покрита міцною двошаровою оболонкою. Волокна клітинної оболонки хлорели, вбираючи рідину, збільшуються в об’ємі, таким чином вони забезпечують відчуття наповненості шлунку і детоксикацію організму.

Користь хлорели

Одноклітинна жива водорість не дарма вважається суперфудом – вона містить понад 650 корисних речовин. Один грам сухої мікроводорості це:

  • 1000-1600 мкг провітаміну А (каротину) і до 1000 мкг чистого вітаміну А;
  • вітаміни В1, В2, В6 і В12;
  • вітаміни С, К, РР, D і Е;
  • пантотенова і фолієва кислота;
  • біотин;
  • залізо, яке легко засвоюється завдяки вітаміну С;
  • магній, цинк, кальцій, калій.

Також хлорела містить унікальну речовину CGF – сполуку, що складається з нуклеїнових кислот, вітамінів, цукрів, білкового комплексу, ензимів і глікопротеїнів. Завдяки їй кожна клітина хлорели подвоюється кожні 20 годин. CGF корисний для мікрофлори кишечника і стимулює регенерацію клітин в організмі, він допоможе людям з пошкодженнями нервової та м'язової тканин, прискорює загоєння слизових і шкірних покривів, уповільнює процеси старіння.

Місткості з таблетками та порошком хлорели

Завдяки унікальному складу мікроводорість чудово впливає одразу ж на декілька систем організму.

  1. Ця одноклітинна водорість містить багато клітковини, яка не тільки нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту, а й забезпечує відчуття ранньої ситості.
  2. Хлорела має потужний детокс-ефект. Завдяки сорбційній здатності вона виводить токсини, що потрапляють в організм із забрудненою водою, жирною та шкідливою їжею.
  3. Нормалізує артеріальний тиск, допомагає нормалізувати рівень цукру в крові та знижує рівень шкідливого холестерину, що позитивно позначається на роботі серцево-судинної системи.
  4. Підвищує активність імунної системи, допомагає організму швидко відновитися після хвороб і оперативних втручань.
  5. Нормалізує кислотно-лужний баланс, знижує активність реакцій окислення, знижує ризик появи вільних радикалів і надає онкопротекторний ефект.

Як використовувати хлорелу

Корисних речовин в одноклітинній водорості безліч, і застосування її також дуже різноманітно. Розглянемо основні напрямки.

Хлорела для схуднення

Хлорела – один з найпопулярніших суперфудів для контролю та зниження маси тіла.

Клітковина в комплексі з багатим вітамінним коктейлем швидко формують відчуття вторинного насичення, коли організм розуміє, що отримав необхідні корисні речовини та не вимагає додаткового вживання їжі.

Навіть з мінімальним зниженням калорійності раціону і незначним підвищенням фізичної активності хлорела дозволить знизити масу тіла на 2-5%. Ефективність дієти з мікроводоростей буде вище, якщо додати в раціон інші дієтичні продукти, багаті клітковиною, наприклад, шроти цінного насіння.

Для контролю ваги

Після порушень звичної збалансованої дієти та ситуативних переїдань хлорела допоможе швидко повернутися в норму. Щоденне вживання водорості потрібно починати з 1 капсули, і поступово підвищувати обсяг споживання суперфуду до 3-4 капсул на прийом. Мінімальна тривалість курсу – один місяць, максимальна – три. Один курс допоможе нормалізувати травлення та уникнути коливань ваги.

Струнка дівчина в купальнику

Для покращення травлення

Всі корисні речовини, що містяться в мікроводорості, надходять в організм в доступній та добре засвоюваній формі. Хлорела активно зв'язує та виводить токсини, істотно зменшує шкоду, що наноситься організму неправильним харчуванням і неякісними продуктами. Протизапальні та загоювальні властивості цього суперфуду позитивно впливають на стан слизової шлунку і кишечника.

Хлорофіл, що міститься в мікроводорості, не дає розвиватися в кишечнику патогенним бактеріям і грибам, допомагає роботі підшлункової залози та навіть дезодорує, усуваючи неприємний запах з рота.

Як джерело вітамінів групи В, цінних амінокислот і хлорофілу

Суперфуд містить майже всі вітаміни групи В. А вони допомагають правильній роботі практично всіх систем організму:

  • позитивно впливають на роботу кишечника;
  • відповідають за емоційний стан людини, допомагають впоратися зі стресами;
  • нормалізують роботу нервової та серцево-судинної системи;
  • позитивно впливають на стан шкіри;
  • беруть участь в синтезі енергії та формуванні м'язів;
  • зміцнюють захисні функції організму.

Одна добова доза хлорели (1,5 г) закриває потребу організму у вітаміні В12 на 60%. У поєднанні з залізом вітаміни групи В стимулюють синтез червоних кров'яних тілець і гемоглобіну, таким чином вони перешкоджають розвитку анемії.

Водорість містить 15 амінокислот, 9 з яких – особливо важливі для людини. Амінокислоти допомагають роботі серця, мозку, печінки та нирок, послаблюють алергічні реакції організму, нормалізують рівень цукру в крові.

Хлорела є одним з найбагатших джерел хлорофілу. Він має виражений протизапальний ефект, зміцнює імунітет і запобігає зростанню шкідливої мікрофлори в організмі. Хлорофіл позитивно впливає на стан кровоносної системи – нормалізує артеріальний тиск, очищає кров і має потужні загоювальні властивості. Суспензія хлорели допоможе людям, які перенесли травми та рани, а також тим, хто проходить відновлення після операцій.

Для печінки

Водорість здатна зв'язувати та виводити солі важких металів, і, як показали дослідження, свинець, кадмій та навіть миш'як. Хлорела нормалізує травлення в цілому і суттєво послаблює шкоду, завдану печінці консервантами, алкоголем і агресивними хімічними медикаментами.

Смузі хлорели в баночці

Спіруліна чи хлорела: що купити?

Ще один відомий та популярний суперфуд – водорість спіруліна. Вона також багата на вітаміни, мінерали та рекомендована як для загального зміцнення організму, так і для включення в програми контролю ваги. Що ж обрати? Розглянемо загальні властивості та відмінності двох суперводоростей.

Обидва суперфуди містять:

  • високу дозу високоякісного білка;
  • всі необхідні організму вітаміни, в тому числі вітамін B12, який майже ніколи не зустрічається в рослинах;
  • макромінерали: кальцій, магній, цинк, калій;
  • омега-3 та комплекс GLA;
  • нуклеїнові кислоти (РНК і ДНК);
  • хлорофіл.

Відмінності спіруліни та хлорели:

Спіруліна Хлорела
Багатоклітинна мікроводорість Одноклітинна мікроводорість
Клітинна стінка, яка швидко перетравлюється, вона багата на правильні вуглеводи, є живильним середовищем для корисних бактерій, покращує мікрофлору шлунково-кишкового тракту. Щільна клітинна стінка, активізує перистальтику шлунку і кишечника, при взаємодії з рідиною створює відчуття ситості, дозволяє зменшити обсяг порцій їжі. Зміцнює судини, робить більш пружною шкіру.
Більше білку та амінокислот Більше хлорофілу з високою сорбційною та радіопротекторною здатністю
Містить ГЛК – Гамма-ліноленову жирну кислоту (GLA, ω-6). Кислота позитивно впливає на роботу мозку, на потенцію, на стан шкіри та нігтів. Містить фактор росту CGF-комплекс, що підсилює загоєння та відновлення тканин, в тому числі нервової тканини.
Активніше насичує організм корисними мікронутрієнтами. Містить більше жирних кислот, в тому числі омега 3.
Краще підходить для вживання при діабеті та для профілактики неврологічних захворювань, наприклад, розсіяного склерозу, хвороб Альцгеймера і Паркінсона. Має більшу, ніж спіруліна детокс-здатність. Активніше виводить токсини.
Активніше формує відчуття «наповнення шлунку», допомагає контролювати апетит і пригнічує відчуття голоду.

Суперфуди не є несумісними препаратами, їх можна вживати одночасно.

Хлорела: як вживати зелену мікроводорість

Хлорела виробляється в різних формах – у формі порошку, капсул, таблеток, у формі суспензії та вже готових напоїв. Водорість практично не має смаку і запаху. Дозування залежить від конкретного продукту і його форми, і прописується в інструкції. Ви можете вживати капсули хлорели або додавати суперфуд в готові дієтичні страви.

Хлорела від Amrita випускається у формі капсул, що зручно з боку розрахунку дозування. Починайте вживання з 1 капсули та поступово підвищуйте кількість споживаної з одним прийомом їжі хлорели.

Хлорела: можлива шкода

Протипоказань у хлорели немає, але, як і будь-який натуральний продукт, вона може викликати алергію. Також для безпеки вживання дуже важливо дозування. Тому курс вживання потрібно починати після консультації з лікарем і з невеликої кількості суперфуду. Вживання великої дози водорості без поступової підготовки організму може викликати діарею. Курс прийому хлорели як правило триває від 1 до 3 місяців, продовження термінів курсу потрібно узгоджувати з лікарем.

Купуйте хлорелу від Amrita, з нею стрункість і легкість стануть вашими постійними супутниками! Купити хлорелу за доступною ціною ви можете на нашому сайті.