«Рятуючись від пекучих пісків пустелі, ти можеш встелити її килимами, але надійніше одягти взуття»
Cхідна мудрість

Ми живемо в епоху надзвичайного прогресу в усіх сферах життя. А це вимагає нашої постійної уваги, концентрації, самовіддачі, отримання і обробки інформації, прийняття рішень, швидкого реагування. Постійне перебування в такому ритмі як на роботі, так і вдома супроводжується стресом. Якщо не давати організму такий необхідний за даних умов відпочинок, ми попадаємо в умови хронічного стресу, що веде до виснаження резервів нервової системи, розвитку психосоматичних ускладнень (артеріальна гіпертензія, виразкова хвороба шлунка, гастродуоденіт, мігрень), синдрому хронічної втоми.

Що ж таке стрес?

Стрес, за визначенням ВООЗ, – неспецифічна (загальна) реакція організму на дуже сильний вплив: психологічний, фізичний, біологічний, комбінований. У медичному, фізіологічному, психологічному аспектах виділяють два типи стресу – позитивний (еустрес) і негативний (дистрес).

Еустрес – це стрес, викликаний позитивними емоціями, враженнями, подіями. Він має позитивний вплив, підіймає загальний тонус організму, мобілізує, позитивно впливає на основні фізіологічні функції.

Дистрес – це патологічна форма стресу. Він має негативний, у більшості, деструктивний вплив на організм. Саме він призводить до виснаження нервової системи. У разі вичерпання усіх її резервів, розвивається синдром хронічної втоми. Головний біль, відчуття постійної втоми, апатія, порушення пам’яті, часті зміни настрою, порушення сну - мабуть, ці симптоми знайомі багатьом з нас. І у більшості випадків ми пов’язуємо їх з банальною перевтомою, недосипанням, перевантаженням на роботі. Однак часто вони є проявами синдрому хронічної втоми і вимагають кваліфікованої допомоги.

Чоловік в люті за робочим столом

Як попередити патологічні впливи стресу?

  • Фізичні навантаження. Намагайтесь рухатись якомога більше. Мінімум 10000 кроків щодня. Оберіть той вид фізичних навантажень, який підходить Вам та приносить задоволення. Фізична активність допомагає зберегти здоров’я нервової системи, покращити пам’ять, увагу, сон.
  • Сон. Дорослій людині необхідно спати 8-10 год на добу. Під час сну організм відновлює ті втрачені ресурси, які необхідні для активного життя наступного дня.
  • Збалансоване харчування. Необхідно харчуватись різноманітно та збалансовано – білки, жири (тваринні та рослинні, поліненасичені жирні кислоти – омега-3), вуглеводи (прості та складні), харчові волокна, вітаміни (особливо група В), мікроелементи (зокрема, йод, селен, магній, цинк).
  • Позитивне психологічне налаштування. Навчіться сприймати спокійно негативні і позитивні події. Знаходьте позитив в усьому, що відбувається.
  • Хобі, захоплення. Знайдіть для себе заняття, яке буде допомагати Вам отримувати позитивні емоції, відволікати від негараздів.

Нутрієнти та нервова система

Нервова система не може функціонувати без вітамінів групи В. Вітамінів групи В є кілька: тіамін (В1), рібофлавін (В2), ніацин (В3), піридоксин (В6), фолієва кислота (В9), ціанокобаламін (В12).

Незамінними для нервової системи є вітамін В1 та вітамін В6. Вони беруть участь у біохімічних процесах, які забезпечують функціонування кожної клітини, процеси формування нервових імпульсів, їх передачі між клітинами.

Крім вітамінів, є ряд мікроелементів, які оберігають наш організм від стресових перевантажень – магній, селен, йод, цинк.

Магній – є незамінним компонентом кожної клітини організму. Регулює стан м'язів, серцево-судинної системи, нервових клітин. Сприяє витривалості при стресових та фізичних навантаженнях.

Йод необхідний для роботи щитовидної залози. Забезпечує процеси росту, відновлення, обміну речовин кожної клітини, в тому числі клітин нервової системи.

Цинк є важливим антиоксидантом. Бере участь у процесах росту, поділу клітин, регулює обмін речовин.

Селен – антиоксидантний мікроелемент номер 1, який входить до складу потужних ферментів, що захищають клітини організму від окисних впливів. Незамінний для захисту нервової, серцево-судинної систем.

Весела дівчина в стрибку на тлі блакитного неба з веселкою

Отже, корекція способу життя (достатній рівень фізичних навантажень, повноцінний сон, збалансоване харчування, зміна власного психологічного налаштування в погляді на щоденні стресові моменти) є запорукою успіху у боротьбі зі стресом та униканні його ускладнень. В нагоді стане вживання нутритивних добавок (Магній АКТИВ Баланс + елеутерокок, Фітойод Баланс, Омега 3 Формула), які містять збалансований комплекс вітамінів, мікроелементів, фітокомпонентів (екстракт Гінкго, елеутерокока, незамінні амінокислоти, вітаміни, мікроелементи, поліненасичені жирні кислоти). Все це має заспокійливі, нормотензивні, трофічні, антиоксидантні, адаптогенні впливи.

Захищайте себе від стресових перевантажень, зміцнюючи свій фізіологічний захист, бережіть ресурси нервової системи, використовуючи природні натуральні компоненти. Будьте стійкими до життєвих штормів! 

Автор: Євгенія Бурлака, кандидат медичних наук (PhD Каролінський інститут, Швеція),
викладач кафедри Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, лікар.