Вплив стресу на організм неоднозначний. Гормон кортизол, який ще називають «гормоном стресу», необхідний людині, щоб запустити будь-яку активність. Незначний струс іноді потрібен організму: так ми створюємо позитивні зміни та розв’язуємо проблеми. Але коли роздратування постійне і не змінюється періодом спокою, ми втрачаємо енергію та стаємо вразливими до хвороб.

Ознаки стресу

Кожен з нас – індивідуальність, і на одну ситуацію дві різні людини можуть реагувати протилежно, але існують реакції, які з найбільшою ймовірністю говорять про стрес.

  1. Постійна дратівливість, злість на себе і на оточення, загальне невдоволення «всім навколо».
  2. Пасивність, слабкість, небажання робити навіть найпростіші справи, небажання бачити людей та спілкуватися.
  3. Проблеми зі сном – безсоння або навпаки сильна сонливість та швидка стомлюваність.
  4. Постійна напруга, очікування неприємностей, недовіра до оточення, постійне фізичне напруження певних груп м'язів.
  5. Панічні атаки, безпричинні напади страху.
  6. Погіршення концентрації уваги, забудькуватість, неуважність.
  7. Плаксивість, постійна жалість до себе, відчуття себе нещасним, недооціненим.
  8. Розлад звичок харчування – втрата апетиту або навпаки різке посилення апетиту і збільшення порцій їжі. Проблеми з травленням – нудота, блювота, діарея, здуття.
  9. Проблеми з дихальною і серцево-судинною системою – прискорене серцебиття, відчуття здавлювання грудної клітини, відчуття нестачі повітря, запаморочення, озноб.
  10. Нав'язливий пошук рішення проблем в стимуляторах – в алкоголі, наркотиках, бажання «випасти з реальності».

Причини стресу

Причин стресу може бути багато, зупинимося на найпоширеніших:

  1. Конфлікти: в родині, з колегами, з сусідами, з незнайомими людьми.
  2. Незадоволеність собою – своєю зовнішністю, соціальним становищем, особистим життям.
  3. Фінансові труднощі – невелика зарплата, закредитованість, постійний брак коштів, відсутність фінансової стабільності в перспективі.
  4. Перевтома – втома від роботи, домашніх справ, довга відсутність повноцінних вихідних або відпустки.
  5. Рутинне життя – дефіцит позитивних емоцій та яскравих вражень.
  6. Різкі зміни в житті, до яких людина не готова – вимушений переїзд, зміна місця роботи.
  7. Хвороби – хронічні захворювання, операції, наслідки травм.
  8. Смерть близької людини.
  9. Самотність або навпаки неможливість побути наодинці з собою.
  10. Неправильне харчування, дефіцит корисних речовин в організмі.

Дівчина займається медитацією

Як боротися зі стресом

Якщо сильний стрес переріс в серйозніший стан, наприклад, в депресію – необхідно звернутися за допомогою до психолога або психотерапевта. Просту нервову напругу людина може побороти самостійно. Ось кілька порад, як заспокоїтися та повернути у своє життя позитивний настрій.

Не ігноруйте проблеми

Від того, що ви намагаєтеся не помічати проблему, вона тільки посилиться. Чим раніше ви почнете шукати рішення та діяти, тим краще. Зростає борг у банку – зверніться до відповідного відділу і домовтеся про перекредитування. Виникло непорозуміння з колегою – почніть розмову першим і розставте крапки над «i».

Медитуйте

Навіть якщо ви далекі від йоги та інших східних практик, опануйте кілька дихальних та розслаблювальних технік. Цей спосіб боротьби зі стресом допоможе привести в норму і думки, і фізичний стан.

Виділіть один день на тиждень для справжнього вихідного

Проста порада – дайте собі відпочити. Не перевіряйте робочу пошту, влаштуйте день справжнього відпочинку від повсякденних робочих і домашніх справ і проведіть його так, як хочеться саме вам.

Відпочивайте у тиші та не гайте час на непотрібний вибір

Шум, звуковий та інформаційний, провокує нервове напруження. Вимкніть радіо, телевізор або ноутбук. Прислухайтеся до себе, до звуків природи або до тиші навколо вас. Коли зовнішній та внутрішній шум піде, дійсно важливі речі стануть помітніше, і зрозуміти, що ж вам потрібно насправді, стане простіше.

Чоловік займається гончарством

Вчіться бачити радощі в дрібницях

Сонячна погода? Прекрасно! Здали проєкт раніше терміну – відмінно! Навколо вас відбувається багато хорошого, вчіться помічати та цінувати це. Радіти дрібницям – не означає відмовитися від амбітних великих завдань, це означає – подарувати собі додаткові джерела позитиву та енергії.

Опануйте нове хобі

Нове захоплююче заняття допоможе не зациклюватися на певних завданнях і проблемах, хобі – прекрасна можливість для самореалізації, відпочинку та знайомства з цікавими людьми.

Музика для зняття стресу

Краща музика від стресу – улюблена. Музика здатна змінювати наш емоційний стан, тому в складні періоди слухайте позитивні та легкі композиції. Також можна спробувати метод АСМР-аудіо – це звуки (шелест сторінок книги, шепіт, шурхіт), які допомагають розслабитися.

Правильне харчування «антистрес»

Включіть в раціон «антистресові» продукти: форель, мигдаль, авокадо, лимон, водорості (вакаме, ламінарію, чукка), чорницю, сир. Нормалізація харчування в цілому позитивно впливає на самопочуття, а значить – і на настрій.

Натуральні вітаміни від стресу

Допоможуть впоратися з нервовими перевантаженнями та їхніми наслідками натуральні та ефективні вітамінно-мінеральні й рослинні комплекси.

Вітамінно-мінеральний комплекс «Магній АКТИВ Баланс + елеутерокок» від Amrita з магнієм, вітаміном В6, екстрактом елеутерококу і гінкго-білоба прискорить відновлення після емоційних навантажень, підтримає розумову працездатність і поліпшить концентрацію уваги.

Фітопрепарат «Релакс Формула Готу Кола» від Amrita з півонією та пустирником сприяє нормалізації настрою, нормалізує сон і підвищує працездатність.

«Нервостабіл Форте» – зменшить збудливість центральної нервової системи та допоможе усунути підвищену тривожність, покращить настрій у жінок у клімактеричному періоді.

Купуйте натуральні продукти Amrita для боротьби зі стресом, нехай у вашому житті панують гармонія та гарний настрій!