Підготовка до появи малюка – процес зворушливий та приємний. Поки майбутня мама чекає пологів, її організм перебудовується та відчуває серйозні навантаження. За фізіологічними змінами в період вагітності потрібно стежити особливо уважно. Вкрай важливо в ці місяці підтримати здоров'я жінки, нормальний перебіг вагітності та здоров'я малюка всіма необхідними корисними речовинами.

Чи треба пити вітаміни вагітним

Одне з найчастіших і найперших питань, яке майбутні мами задають лікарям – які вітаміни потрібно приймати вагітним і чи потрібно це робити?

Чи необхідні вітаміни вагітним? Однозначно так. Ще на стадії підготовки до вагітності лікарі рекомендують посилити раціон вітамінно-мінеральними комплексами. Річ у тім, що навіть правильний раціон здорової людини не завжди закриває потребу організму в корисних мікронутрієнтах. Що ж казати про період, коли ця потреба зростає в рази.

Які вітаміни на якому терміні вагітності вживати, як різні корисні речовини впливають на здоров'я жінки та плоду, і як правильно поєднувати вітаміни – розглянемо детальніше.

Коли починати пити вітаміни вагітним

На ринку України представлено безліч вітамінів для вживання під час вагітності. Оскільки в цей період потреба у вітамінах очевидна, майбутні батьки прагнуть заздалегідь вибрати найкращий та найкорисніший продукт.

Однак вживання самостійно призначених вітамінних препаратів може не принести користі або, що набагато гірше, – завдати шкоди. Тому застосування будь-якого комплексу має починатися після детальної консультації та тільки за призначенням лікаря, який веде вагітність.

Починати вживання вітамінів фахівці радять ще на стадії підготовки до вагітності – за 3-4 місяці до передбачуваного зачаття.

Далі – протягом всього виношування. У другому і третьому триместрах необхідність корисних мікронутрієнтів зростає приблизно на третину. Майбутні мами називають найскладнішими 1 триместр і 3 триместр. Перший – через адаптацію організму до нового стану і токсикози; третій – через збільшення навантаження, в результаті якого можливі набряклість, болі в спині, підвищення навантаження на суглоби та судинну систему, гони тиску.

Після пологів – весь період годування грудьми, адже під час грудного вигодовування малюк отримує корисні речовини для успішного розвитку в майбутньому, також в перші місяці життя формується імунітет.

Починаючи з планування найважливішої події в житті, потрібно збалансувати раціон. Авітаміноз, нестача мінералів, білків, жирів і вуглеводів можуть привести до порушень в розвитку плоду. При цьому переїдати під час вагітності не можна – це також загрожує негативними наслідками.

Пара дивиться на результат тесту на вагітність

Які вітаміни потрібні вагітним

Отже, ви дізналися, що чекаєте дитину, обговорили зміни в раціоні з лікарем і готові обрати комплекс вітамінів. Що входить в продукт з умовною назвою «вітаміни для вагітної»? Які нутрієнти краще вживати на ранніх термінах?

Почнемо з основного:

  1. Потреба в фолієвій кислоті (В9) зростає вдвічі.
  2. Потреба в йоді, вітамінах B6 і B12, цинку – на 30%.
  3. Необхідність кальцію – в 1,5 раза.
  4. Заліза необхідно у 2 рази більше.

1 триместр

У першому триместрі ембріон розвивається дуже швидко, в цей період формуються основні системи органів малюка, а значить – його здоров'я після народження. В цей час важливі мікронутрієнти, які:

  • допомагають повноцінному і здоровому формуванню майбутньої дитини;
  • знижують ризик вроджених аномалій розвитку плода і переривання вагітності.

Ось корисні речовини, необхідні на початку виношування:

  1. Фолієва кислота або вітамін В9. Ця сполука відповідає за правильне формування плаценти, нервової системи плода, його серця та судин. Кислота міститься в капусті, шпинаті, молодому горошку, печінці, моркві, бананах, абрикосах і апельсинах. Нестача вітаміну В9 може призвести до вад розвитку і до викидня. Важливо пам'ятати про небезпеку передозування цього елемента. Нормальна доза для вагітних – 400 мг на добу.
  2. З фолієвою кислотою важливо вживати вітаміни В6 і В12. Вітамін В12 сприяє засвоєнню фолієвої кислоти. В6 бере участь у формуванні мозку ембріона, а майбутній мамі допомагає впоратися з нудотою та блювотою при токсикозі, покращує настрій.
  3. Для чого потрібен вітамін Е вагітним? Він виконує ряд найважливіших функцій. Допомагає міцнішому закріпленню ембріона на стінках матки, тому його вживання в достатній кількості дуже важливе на ранньому терміні, також він знижує ризик судом ніг.
  4. Омега-3 – бере участь у формуванні мозку, очної сітківки та нервової системи плода, а її нестача загрожує відхиленнями у розвитку. Почати вживати омега-3 кислоту рекомендують заздалегідь, ще до зачаття.

Вживання вітамінів рекомендовано поєднувати з йодом і цинком. Йод нормалізує функцію щитовидки жінки, позитивно впливає на формування та розвиток мозку ембріона. Норма йоду для дорослої людини становить 0,2 мг, отримати цей мінерал можна як в таблетках, так і з їжею – з морською рибою та морепродуктами. Цинк корисний як для загального розвитку, так і для імунітету малюка. Також він позитивно впливає на стан шкіри та нігтів майбутньої мами, запобігає випаданню волосся.

2 триместр

Другий триместр вагітності – з 13 по 27 тижні – час активного росту ембріона. У цей час він активно набирає у вазі, а мама може відчути перші рухи малюка. Животик вже помітний, але не викликає ускладнень з рухами або сном. У цей період до вказаних вище вітамінів додаються нові корисні мікронутрієнти:

  1. Вітамін А або ретинол. Сприяє правильному формуванню органів зору і шкіри малюка, формуванню кісткової тканини та скелета.
  2. Вітамін В1 або тіамін – запорука правильної роботи нервової системи. Знижує ризик порушень розвитку плода.
  3. Вітамін В2 для правильного формування та роботи серцевого м'яза.
  4. Вітамін В3 – знижує ризик порушень розвитку плода.
  5. Вітамін В5 – бере участь в обміні речовин, синтезі гормонів і гемоглобіну, сприяє засвоюваності амінокислот організмом, відповідає за стан шкіри та слизових оболонок.
  6. Вітамін В6 – допомагає підтримати нервову систему вагітної жінки, уникнути анемії та маловоддя.
  7. Вітамін С – саме його майбутня мама дуже потребує в другому триместрі, він допомагає правильній роботі плаценти, зміцнює судини, знижує ризик передчасних пологів.
  8. Вітамін D – не синтезується організмом самостійно, і може надходити тільки з їжею або дієтичними добавками. Він відповідає за обмін фосфору з кальцієм в організмі, бере участь у формуванні скелета і кісток, перешкоджає виникненню остеопорозу у жінок.
  9. Залізо – складова гемоглобіну і матері, й ембріона. Для нормального кровотворення та постачання плода киснем необхідно уникати залізодефіциту і за необхідністю регулярно приймати залізовмісні препарати.

Вагітні подруги за ноутбуком

3 триместр

Дитина від зачаття й до кінця внутрішньоутробного розвитку посилено споживає вітаміни, мінерали та інші корисні речовини. Плюс – в третьому триместрі майбутній мамі стає важче фізично: багато хто стикається з варикозним розширенням вен, набряком, проблемами з тиском, зростає навантаження на опорно-руховий апарат. До вже згаданих вітамінів С, D і заліза потрібно додати:

Вітамін Р або рутин – призначається для профілактики кровотеч і зміцнення судин.

Препарати з кальцієм допоможуть не тільки правильному формуванню скелета плода, а й підтримають кістки та суглоби майбутньої мами.

Зі збільшенням ваги плоду зростає навантаження на серцево-судинну систему мами, часто жінки стикаються з підвищеним тиском, який призводить до погіршення зору. Щоб уникнути короткозорості та інших проблем з очима рекомендовано вживати лютеїн.

Як пити вітаміни вагітним

Вітаміни для вагітних окремо або в комплексі призначає тільки лікар. Доктор правильно підбере комбінацію та дозування нутрієнтів з урахуванням особливостей перебігу вагітності та організму жінки. При будь-якому прояві тривожних симптомів вживання препарату потрібно припинити й звернутися до лікаря.

Чи можна пити вітаміни для вагітних невагітним

Більшість з нас звикло думати, що для вагітних і жінок, які годують грудьми, фармацевти та дієтологи створюють найкращі продукти. Багато в чому це правильно, але пити невагітним вітаміни для вагітних не можна.

Річ у тому, що організм жінки, яка чекає дитину, вимагає набагато більше мікронутрієнтів, ніж організм у звичайний період життя. Перевищення кількості споживаних вітамінів, мінералів і амінокислот може завдати шкоди. Перинатальні комплекси містять вищу концентрацію речовин, які невагітній людині іноді просто не потрібні.

Дві пари на прогулянці

Якщо ви хочете зміцнити організм і підтримати його корисними речовинами, існують хороші натуральні дієтичні добавки як загальної, так і спрямованої дії:

  • для зміцнення імунітету;
  • для підвищення працездатності;
  • для краси шкіри, волосся та нігтів;
  • для дітей та для всієї родини;
  • залізовмісні комплекси для жінок.

Недорогі натуральні вітамінно-мінеральні комплекси з доставкою по Києву і всій Україні ви можете придбати на нашому сайті. Купуйте вітаміни від Amrita за доступною ціною та будьте здорові!