«Діабет» – вперше почувши цей діагноз, багато людей впадають в паніку: доведеться раз і назавжди змінити спосіб життя і відмовитися від їжі, від якої отримуєш задоволення. Насправді не обов'язково виключати з раціону улюблені продукти, досить дотримуватися збалансованої дієти, заснованої на принципах здорового способу життя.

Чому при діабеті важлива дієта? Є різні типи цього захворювання, але найбільш поширені – 1 і 2 тип.

  1. При цукровому діабеті 1 типу клітини імунної системи атакують бета-клітини підшлункової залози, через це виникає дефіцит інсуліну, і діабетик змушений отримувати життєво важливий гормон із зовнішніх джерел. Такий тип діабету називають інсулінозалежним.
  2. При цукровому діабеті 2 у пацієнта розвивається інсулінорезистентність - нечутливість клітин організму до інсуліну. Інсулінорезистентність виникає в результаті надлишку вуглеводів. Люди з цим типом діабету часто страждають від ожиріння і підвищеного рівня шкідливого холестерину. Цей тип захворювання в більш ніж 70% випадків не вимагає ін'єкцій інсуліну, а стан людини регулюється правильною дієтою.

Діабетик, як і будь-яка здорова людина, повинен отримувати всі необхідні вітаміни та мінерали. Вік, стать, ступінь фізичної активності, наявність або відсутність зайвої ваги та ще цілий ряд чинників враховує лікар, призначаючи дієту.

Лікар в одній руці тримає пончик, а в другій яблуко

Раціон харчування при цукровому діабеті

Харчування при цукровому діабеті другого типу будується на двох базових принципах: не переїдати та не голодувати; скоротити споживання солодкого.

  1. Виключіть вживання алкоголю, соків, лимонадів і солодких газованих напоїв.
  2. Скоротіть споживання солодкого і жирного, цукрозамінники дозволено вводити в раціон за погодженням з лікарем. Зверніть увагу, що навіть каву та чай потрібно пити без цукру і вершків, а солодкі жирні десерти замінювати фруктовими.
  3. Віддавайте перевагу стравам, що містять рослинні, а не тваринні жири.
  4. Намагайтеся споживати більшу кількість вуглеводів в першій половині дня, а прийоми їжі зробити рівними по калорійності.

Дівчина з корисним салатом в руках

Ця таблиця допоможе зорієнтуватися при складанні щоденного меню:

Таблиця складання щоденного меню для діабетиків

Також хворим на діабет 2 типу рекомендовано контролювати споживання рідини та випивати не менше 1,5 літрів чистої води в день.

Які вітаміни включити в раціон діабетика?

Нестача вітамінів і у здорових людей викликає погіршення самопочуття і може призвести до серйозних захворювань. При цукровому діабеті потреба в нутрієнтах більш виражена. Причина тому – обмеження в дієті, порушення метаболізму, прийом лікарських препаратів, супутні діабету проблеми зі здоров'ям. Залежно від форми захворювання та індивідуальних особливостей організму пацієнта лікар призначає комплекс нутрієнтів.

Мікронутрієнти, необхідні діабетикам:

Вітамін А

Потрібен для підтримки гостроти зору, яка часто знижується через це захворювання, вітамін А зміцнює імунну систему, покращує мікроциркуляцію.

Вітамін E

Один з найбільш потужних антиоксидантів. Захищає клітини організму від руйнівного впливу вільних радикалів, допомагає уникнути ускладнень захворювання, нормалізує тиск і циркуляцію крові.

Вітаміни групи B

Найкращі вітаміни при цукровому діабеті, що беруть участь в обміні речовин і допомагають роботі різних органів і систем. Підвищений рівень глюкози й лікування препаратами, що знижують рівень цукру в крові, погіршують засвоюваність цих мікроелементів:

  • вітамін B1 нормалізує вуглеводний обмін, покращує кровообіг;
  • B2 стимулює синтез гемоглобіну, захищає органи зору, нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту;
  • B3 зміцнює судинну стінку, допомагає знизити рівень холестерину;
  • B5 контролює функцію надниркових залоз, надає антистресовий ефект;
  • B6 попереджає проблеми з роботою нервової системи, підвищує засвоєння інсуліну;
  • B7 підвищує активність інсуліну і регулює енергообмін;
  • B9 покращує кровообіг і має регенеративний ефект;
  • В12 покращує роботу шлунково-кишкового тракту, нормалізує апетит.

Вітамін С

Позитивно впливає на стан серцево-судинної системи, нормалізує згортання крові, підвищує активність інсуліну.

Вітамін D

Допомагає засвоєнню кальцію, активізує синтез гормонів, покращує стан і колір шкіри, позитивно впливає на стан зубів і кісток, допомагає правильній роботі серця.

Дієтична добавка Діабаланс від Амріта

Контроль рівня глюкози з «Діабалансом» від Амріта

Спеціально для підтримки здоров'я при діабеті, контролю рівня глюкози та нормалізації обміну речовин фахівці Амріта розробили натуральний і безпечний продукт «Діабаланс». Рослинні компоненти цього дієтичного комплексу здатні знижувати рівень глюкози в крові при діабеті 2-го і 1-го типу.

«Діабаланс» допомагає знизити потребу організму в синтетичних ліках, він знижує всмоктування глюкози та ліпідів в кишечнику, активізує утилізацію глюкози клітинами й зменшує симптоми глікемії.

Активні компоненти дієтичної добавки:

  1. Джимнема лісова допомагає знизити рівень глюкози в крові.
  2. Салація сітчаста знижує всмоктування вуглеводів в кишечнику, знижує рівень глюкози в крові після прийому їжі та сприяє нормалізації цукру крові.
  3. Топінамбур має активний сорбційний ефект здатний зв'язувати та виводити з організму різні токсини, крім того, рослина має особливий комплекс вуглеводів з фруктози, що позитивно впливає на стан хворих на діабет.
  4. Хрома піколінат стимулює вироблення інсуліну і підвищує його активність, посилює чутливість клітин до інсуліну.
  5. Необхідні при діабеті вітаміни А, С і вітаміни групи В.

Дотримуйтеся дієти, купуйте натуральний продукт «Діабаланс» від Amrita і будьте здорові!

За матеріалами:
https://www.bsmu.edu.ua