Рослинні олії корисні – це не секрет. Без них не обходиться приготування домашніх страв, вони використовуються в косметології та як профілактики багатьох захворювань. А яка олія найкорисніша? За даними дієтологів лляна олія холодного віджиму займає перше місце за біологічною цінністю серед інших олій та є лідером за вмістом омега-3 та омега-6 кислот.

Чим корисна лляна олія

Завдяки високому вмісту ненасичених жирних кислот, в тому числі альфа-лінолевої, даний продукт має безліч корисних властивостей:

  1. Знижує рівень «неправильного» холестерину і зміцнює судинну стінку, робить судини еластичнішими, нормалізує тиск. Це знижує ризик виникнення та розвитку серцево-судинних захворювань, зокрема тромбозів, гіпертонії та інсульту.
  2. Сприяє зниженню ваги. Корисні жирні кислоти при потраплянні в організм включаються в процес розщеплення жирів. Таким чином, регулярно вживаючи лляну олію, можна швидше позбутися зайвих сантиметрів на талії.
  3. Надає омолоджувальний ефект і прискорює регенерацію клітин шкіри. Завдяки вираженим антиоксидантним властивостям, вона уповільнює старіння організму в цілому, і шкіра обличчя – не виняток. Робите домашню маску або хочете зробити крем кориснішим – допоможе лляна олія! Застосування внутрішньо допоможе позбутися токсинів, зробити шкіру більш пружною та гладкою.
  4. Нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту. Завдяки протизапальним властивостям і детокс-ефекту олія з насіння льону допоможе впоратися з печією, нормалізує роботу печінки, позбавить запорів. Також вона прискорить загоєння ушкоджень слизової шлунку і кишківника.

До складу лляної олії входять: вітаміни Е, А, С і групи В, вітаміни F і К, естрогеноподібні фітогормони, в невеликих дозах – цинк, магній, калій та мідь.

Дівчина нарізає салат

Коли рекомендована лляна олія та як її правильно обрати

Регулярне вживання лляної олії допомагає полегшити стан при порушеннях роботи нервової системи, допомагає засвоєнню інсуліну при діабеті, зменшує активність артритів і артрозу. Також вона допомагає впоратися з алергіями різної природи та полегшує симптоми інтоксикації, вона нормалізує артеріальний тиск і знижує ризик тромбоутворення.

Лікувальні властивості лляної олії позитивно впливають на роботу травної системи, вона рекомендована людям із захворюваннями печінки та кишківника. Також  відмінно себе зарекомендувала і в комплексній боротьбі з паразитами. Зовнішнє застосування допоможе прискорити загоєння порізів і саден, а також поліпшить стан шкіри.

При взаємодії з киснем і світлом продукт швидко втрачає свої корисні властивості та псується. Тому обирайте олію в темній герметичній ємності, кращий варіант – скляна тара, оскільки в цьому випадку пакунок не вступає в реакцію з продуктом.

Дівчина з букетом

Лляна олія: користь для жінок

Завдяки високому вмісту фіто естрогенів олія льону позитивно впливає на жіноче здоров'я. Регулярне вживання цього продукту сприяє нормалізації гормонального фону. Також лікарі рекомендують вживати олію при болісних менструаціях.

Продукт має антибактеріальний ефект, а також сприяє омолодженню. Не випадково лляна олія в косметології застосовується для створення антивікових кремів і засобів для проблемної шкіри. Вона має регенерувальний ефект і позитивно впливає на стан волосся: маски допоможуть вам забути про посічені кінчики та тьмяність локонів.

Як олія допомагає в схудненні

Якщо ваша мета – стрункість, зробити процес схуднення ефективнішим допоможе додавання лляної олії до здорової збалансованої дієти. Завдяки детокс-ефекту і нормалізації обміну речовин позбавлення від зайвих кілограмів прискориться, але, як і будь-який дієтичний продукт, вживати її потрібно регулярно і правильно:

  1. Випивайте по одній чайній ложці за пів години до прийому їди вранці, натщесерце, і ввечері.
  2. Приймайте олію в холодному виді, оскільки нагрівання окислить продукт і позбавить його необхідного ефекту.
  3. Якщо смак здається вам неприємним, додайте продукт в смузі або йогурт.
  4. Дієтологи рекомендують проводити таку дієту курсами по 2-3 місяці, після яких потрібно робити перерву.
  5. Пам'ятайте, що всі олії дуже калорійні, щоб не завдати шкоди дієті, калорійність загального раціону доведеться скоротити.

Лляна олія: користь та шкода для чоловіків

Через вміст фітоестрогенів чоловікам продукт потрібно приймати помірно і з обережністю. Позитивною для чоловіків властивістю є наявність в ньому альфа-ліполієвої кислоти. Ця сполука рекомендована для вживання тим, хто займається спортом.

Олія насіння льону від Амріта

Кислота допоможе впоратися з підвищеними фізичними навантаженнями без шкоди для здоров'я. Під час активних вправ в організмі чоловіка накопичуються вільні радикали, які призводять до оксидантної напруги м'язів. Альфа-ліполієва кислота усуває цю напругу і допомагає організму відновитися після активних силових тренувань.

Також олія льону позитивно впливає на потенцію.

Як вживати лляну олію правильно: дозування та протипоказання

Як самостійний продукт олію з насіння льону рекомендовано вживати по 1 чайній ложці 2-3 рази на день під час прийому їди. Також її можна додавати до салатів, овочевих смузі та гарнірів. Якщо вас бентежить незвичний запах, додайте до страви трохи соєвого соусу.

Як будь-який інший натуральний продукт, олія льону має протипоказання:

  • панкреатит;
  • гострий холецистит;
  • виразка шлунку;
  • захворювання кишківника;
  • вагітність і період годування груддю;
  • алергія та непереносність;
  • дитячий вік (перш ніж давати олію дитині, проконсультуйтеся з педіатром).

Купуйте олію льону холодного віджиму від Amrita за доступною ціною на нашому сайті та будьте здорові!