Здогадаєтеся, яку рослинну олію люди почали використовувати однією з перших? Кунжутну! Вона має яскравий аромат і приємний смак, а варіантів її використання безліч.

Близько 3500 року до нашої ери жителі найдавніших міст долини Інду почали отримувати кунжутну олію для себе і для постачання в Месопотамію. Плоди кунжуту називали «сезам» через незвичайну форму-коробочку, насіння з неї висипалися від найменшого дотику або навіть гучного звуку.

Зараз олія з насіння кунжуту популярна в дієтології, в косметології та в кулінарії – ця олія вважається одним з основних компонентів китайської кухні.

Олія кунжуту: користь і шкода – на що звернути увагу

Як будь-який натуральний продукт, сезам може бути корисним для організму, а може завдати шкоди. Чим корисна олія кунжуту?

Багата амінокислотами та містить:

  • омега-6 лінолеву кислоту – 38-47%;
  • омега-9 олеїнову кислоту – 36-47%;
  • пальмітинову і стеаринову кислоти 7-8% і 4-6% відповідно;
  • 0,5-1% арахінової кислоти, 0,5% гексадеценової та 0,1% міристинової кислоти.

У складі продукту містяться також вітаміни А, С і Е, корисний для мозку і нервів фітин, необхідний для печінки лецитин і регулятор інсуліну холін.

Вченими доведено, що кунжутна олія:

  • зміцнює судинну стінку, допомагає роботі серця, знижує артеріальний тиск;
  • допомагає швидше відновити сили після надмірних фізичних та інтелектуальних навантажень і стресів;
  • надає знеболювальний ефект і допомагає жінкам під час болісних менструацій;
  • регулює рівень холестерину, запобігає появі та відкладенню холестеринових бляшок;
  • стимулює кровопостачання мозку, сприяє поліпшенню пам'яті та концентрації уваги;
  • допомагає в роботі печінки та підшлункової, має жовчогінну дію;
  • захищає органи травної системи від токсинів, надає детокс-ефект завдяки легкій проносній дії;
  • надає зігрівальний ефект при зовнішньому застосуванні.

Страви азіатської кухніЛікувальних властивостей в олії чимало, проте не варто забувати про шкоду:

  1. Вона підвищує згортання крові, що виключає її вживання для людей з густою кров'ю, схильних до тромбозів і проблем з прохідністю судин.
  2. Продукт може бути алергеном, тому тест на непереносність перед його застосуванням обов'язковий.
  3. При тривалому нагріванні вона втрачає свої корисні якості та навіть стає канцерогенною. Для смаження її не використовують.

Олія кунжуту: застосування для здоров'я і краси

Якщо ви є шанувальником азійської кухні, без кунжутної олії вам не обійтися. Гострі закуски, салати з овочів і морепродуктів, м'ясні страви та навіть десерти – вся ця різноманітність прекрасно поєднується з сезамовою олією. Доповнити смакову палітру допоможуть мед і соєвий соус.

Для оздоровлення та загального зміцнення організму можна вживати олію як самостійний продукт. Тільки пам'ятайте, що вона дуже калорійне.

У косметології та дієтології користь кунжуту використовується не менше, ніж в кулінарії. Користь продукту для волосся, для шкіри та для схуднення розглянемо детальніше.

Олія кунжуту: корисні властивості для вашої бездоганної зовнішності

М'якість, блиск і сила волосся залежать від здоров'я шкіри голови. Кунжут насичує шкіру і волосяні цибулини вітамінами та поліненасиченими жирними кислотами, стимулює кровообіг і активує ріст волосся. Крім того, продукт є відмінним антиоксидантом, а без достатньої кількості антиоксидантів шикарні локони не відростити.

Дівчина на СПА-процедурах

Зовсім необов'язково витрачати величезні суми на дорогі засоби, маску для волосся з кунжутною олією можна виготовити вдома:

  • змішуйте її з оліями ромашки та лаванди, і незабаром надмірне випадання волосся припиниться;
  • від сухості волосся допоможе «коктейль» з розмариновою олією та додаванням вітаміну Е в капсулах;
  • змішайте сезамову олію з реп'яховою та додайте мед – ось рецепт для прискорення росту волосся.

Для тих, хто піклується про красу і молодість шкіри обличчя олія з насіння кунжуту – справжня знахідка:

  • вона глибоко зволожує та живить шкіру;
  • стимулює вироблення колагену;
  • надає протизапальний ефект;
  • при регулярному застосуванні дбайливо очищає пори та вирівнює колір обличчя;
  • усуває набряклість;
  • має помітний антиейдж-ефектом;
  • полегшує симптоми шкірних захворювань.

Олія насіння кунжуту від Амріта

У косметології олію в чистому виді можна застосовувати щодня, не роблячи перерв. Маски для обличчя можна робити 2-3 рази в тиждень. Також засіб відмінно підходить для масажу та інших спа-процедур.

Для схуднення вживати такий калорійний продукт, на перший погляд, нелогічно. Але він дійсно допомагає схуднути. Головне – це правильна схема вживання, тренування і скорочення жирів в інших харчових продуктах.

Вранці вживайте олію натщесерце, запиваючи склянкою води. Це поліпшить травлення та допоможе впоратися з відчуттям голоду. Днем заправляйте олією салати, відмовтеся від майонезу, сметани та жирних перекусів.

Масаж з коктейлем з олій кунжуту та ялівцю прекрасно тонізує і підтягує шкіру.

Олія кунжуту: як вживати продукт і коли від нього відмовитися

Продукт в чистому виді рекомендовано вживати по 1 чайній ложці 2-3 рази на день під час їжі.

Як говорилося вище, у кунжуту є важлива властивість – він підвищує згортання крові. Цей продукт і засоби на його основі протипоказані людям з варикозом, тромбофлебітом або схильністю до тромбозів, людям з підвищеним згортанням крові.

Одним з головних протипоказань є індивідуальна непереносність продукту. Якщо після першого застосування ви помітили неприємні симптоми – від подальшого вживання відмовтеся.

Купуйте олію з насіння кунжуту від Amrita! Подаруйте своєму організму заряд вітамінів, краси та енергії, а своїм стравам – нові цікаві акценти!