Багато людей, які прагнуть до якісного способу життя, сприймають піст як можливість на певний час відмовитися від шкідливої їжі, розвантажити й оздоровити свій організм або покращити фігуру. Яким же має бути харчування в пост, щоб зберегти баланс мікроелементів і вітамінів та не піддавати організм надмірному стресу?

Піст як корисний для організму ритуал

27 листопада розпочався Різдвяний піст, який триватиме до 7 січня. Ті, хто хоч раз дотримувався посту, відчули та позитивні, і негативні його сторони. Відмова від їжі тваринного походження, з одного боку, очищає організм, покращує обмінні процеси та роботу внутрішніх органів, з іншого – позбавляє його життєво важливих елементів. Тому, щоб уникнути неприємних наслідків поста, необхідно дотримуватися балансу у харчуванні.

Хоча піст і дієта не одне і те саме, у цих понять є багато спільного: твердість дотримання режиму і раціону харчування, обмеження у їжі, самодисципліна. Одне з важливих завдань у пості, як і в дієті, – це очищення організму, а значить, його оздоровлення.

Правильне харчування під час посту

Різдвяний піст досить строгий. Не можна їсти м'ясо, яйця, молочні продукти, з білкової їжі допускається тільки риба і лише в визначені дні. Але сучасний ритм життя диктує свої правила, і харчування має залишатися повноцінним. Це означає, в пісний раціон обов'язково слід включати:

  • білки рослинного походження: бобові, сою, гриби;
  • складні вуглеводи (джерела клітковини): цільнозернові каші, фрукти та овочі;
  • будь-які злаки, сухофрукти та горіхи.

Один з варіантів пісного меню – приготування легких салатів, заправлених рослинною олією (оливковою, кунжутною, соняшниковою тощо). В асортименті Amrita можна знайти олії для заправки салатів на будь-який смак і колір: олія волоського горіха, олія з гарбузового насіння, з насіння льону, розторопші, кунжуту. Вони позитивно впливають на травну систему, налагоджують моторику кишечника, містять безліч корисних вітамінів і мінералів: A, K, E, C, B1, B2, P, залізо, магній, фосфор, цинк та ін. Окрім того, олії активують обмінні процеси в організмі, а значить, сприяють схудненню при помірному споживанні.

Корисним і смачним доповненням до пісного харчування можуть бути шроти. Це цінна дієтична добавка, багата клітковиною, вітамінами та мінералами, органічними кислотами, пектинами тощо. У продукції Amrita представлена клітковина: насіння льону, гарбузового насіння, розторопші та кунжуту. Шрот також можна додавати та в пісну випічку, і каші – своїх властивостей в процесі приготування він не втрачає.

Заповнюйте недостачу корисних речовин

Їжа, яку ми вживаємо в піст, позбавлена достатньої кількості вітамінів і мікроелементів, необхідних для нормальної роботи організму. Тому слід доповнювати свій раціон спеціальними природними комплексами. Особливо важливі для організму залізо, амінокислоти та вітамін В12, які зазвичай містяться у м'ясі та морепродуктах. Людям, які мають низький рівень гемоглобіну, обов'язково потрібно включати у свій раціон ці елементи.

Які ж добавки приймати, щоб від них була максимальна користь і ніякої шкоди? Головна вимога – це натуральність складу і правильне поєднання компонентів. У цьому вам допоможе продукція для здоров'я від Amrita.

Природні комплекси Amrita – якісне доповнення раціону

Міпро-Віт, Amrita Мульти Баланс, Amrita Кальцій Баланс, Amrita Б'юті Баланс і Спирулина Amrita

Природні добавки Amrita на основі рослинних компонентів можна застосовувати як для підтримки організму під час дієт, як за наявності дефіциту певних елементів, так і для оздоровлення в цілому.

Цінний комплекс натуральних речовин міститься в унікальній добавці «Міпро Віт» від Amrita. Завдяки наявності природних мінералів, вітамінів і амінокислот «Міпро Віт» проявляє антиоксидантну і радіопротекторну дію. Особливо комплекс показаний при обмеженні вживання білків тваринного походження, тому що містить близько 45% амінокислот, які не синтезуються в організмі людини.

Для підтримки організму у піст і загального оздоровлення можна використовувати інші вітамінно-мінеральні комплекси Amrita: «Мульти Баланс», «Б'юті Баланс», «Кальцій Баланс». Приймаючи їх, ви забезпечите себе корисними речовинами як під час посту, так і після нього. У вас помітно покращиться стан шкіри та волосся, налагодиться робота внутрішніх органів, підвищиться працездатність і самопочуття. Який комплекс необхідний саме вам, підкаже фахівець онлайн-сервісу Amrita Lab або ж ваш сімейний лікар.

А щоб від поста був максимальний ефект, зберігайте строгість у харчуванні та самодисципліну. Відмова від м'яса і молочних продуктів не означає повний «відрив» на дозволених продуктах. Адже надлишок навіть рослинної їжі, наприклад, горіхів і сухофруктів, може негативно позначитися на вашій талії та зовнішньому вигляді.

Дотримуйтеся помірності в усьому, доповнюйте свій раціон необхідними нутрієнтами – і піст стане для вас корисною звичкою для фізичного і духовного здоров'я.