Літня спека нарешті відступає, перші дощі знизили небезпеку пожеж – пікніки та масові виїзди на природу знову актуальні. Цікаво, що гриль, мангал, шампури й інші аксесуари для пікніків більшість з нас старанно перевіряють, піклуючись про максимальну безпеку присутніх. Після пікніка, як правило, ретельно заливаються залишки вогню.

Але багато хто забуває про можливі наслідки для власного здоров'я. По-перше, переїдання: досить «важке для перетравлювання» та для шлунково-кишкового тракту м'ясо на вугіллі, копченості, хліб, багато овочів, солодкі дині – кавуни на десерт. По-друге, погано вимиті руки й зіпсовані через відсутність холодильника продукти. По-третє, хороша доза нітратів в овочах і фруктах. Звичайно ж, наслідки для здоров'я можуть бути досить тяжкими.

Мабуть, кожному з нас доводилось переїдати та відчувати неприємні наслідки нестриманості в їжі – тяжкість і навіть біль в шлунку, здуття і метеоризм, нудоту і печію.

Як впоратися з наслідками переїдання

Простий та доступний спосіб – прогулянка. Звичайно, пробіжка лише погіршить ситуацію, але ходьба в спокійному темпі допоможе збільшити кровопостачання всіх органів. Це дасть можливість шлунку швидше впоратися з величезними обсягами їжі. Навіть якщо вас долає сонливість, постарайтеся як мінімум 20-30 хвилин, не поспішаючи, походити по найближчих околицях.

Сім'я на прогулянці

Не додавайте в їжу занадто багато солі та спецій. З одного боку, сіль і спеції посилюють апетит. З іншого боку, приправи можуть «вдало замаскувати» несвіжу та трохи зіпсовану їжу. Ви навіть не помітите, що з'їли «щось не те».

Не поспішайте під час їжі. Їжте не менш 20 хвилин – стільки потрібно мозку, щоб передати сигнал про те, що ви наїлися. Намагайтеся якомога довше жувати, відчуваючи смак кожного шматочка та отримуючи задоволення від процесу.

Разом з тим, переїдання набагато менш небезпечно для організму, ніж харчове отруєння. Брудні руки, несвіжа їжа, нітрати в овочах, фруктах, динях та кавунах можуть призвести до сильної інтоксикації й отруєння організму.

Особливо сильно накопичують нітрати дині та кавуни. Якщо їх з'їсти з високим вмістом цих речовин, симптоми почнуть проявляти себе через 4-6 годин.

Як захиститися від харчового отруєння під час пікніка

  • Ретельно мийте руки з милом і користуйтеся антибактеріальними серветками, щоб протерти руки та поверхні, які будуть стикатися з їжею.
  • Добре промивайте овочі та фрукти. Кавуни й дині краще попередньо замочувати на пів години в великій ємкості з водою.
  • Не їжте продукти, які виглядають несвіжими та зіпсованими; з роздутих або тріснутих банок та упаковок.

Розрізаний кавун

  • В теплу погоду продукти (особливо готове м'ясо або молочні продукти), які перебували поза холодильником, потрібно зберігати не довше двох годин.
  • При транспортуванні продукти краще розкласти по пакетах таким чином, щоб сире м'ясо не потрапило на інші продукти. М'ясо і маринад перевозити в ємкості, яка закрита герметично і не проливається.Все по можливості краще перевозити в сумці-холодильнику.

Дуже важливо вчасно розпізнати харчове отруєння, оскільки в деяких випадках потрібна термінова медична допомога.

Симптоми харчового отруєння наступні: нудота, блювота, діарея, рідше – млявість, головний біль, тяжкість і спазми в області шлунку.

Як правило, симптоми проявляються через 2-6 годин після вживання їжі, при гострому харчовому отруєнні – через 1-2 години.

Якщо харчового отруєння все-таки уникнути вам не вдалося, звертайтеся за першою медичною допомогою, не сподівайтеся, що все пройде само собою.

При підозрі на отруєння або при прояві його перших симптомів необхідно зробити промивання шлунку слабким сольовим розчином або розчином марганцівки з наступним роздратуванням кореня язика. Далі необхідно прийняти сорбент.

Amrita рекомендує натуральний ефективний біосорбент «Мікотон»® Original, створений вченими Інституту клітинної біології та генетичної інженерії Національної Академії наук України. Саме вони відкрили комплекс трьох натуральних компонентів, які отримують зі стінок клітин гриба трутовика (Fomes fomentarius) – хітину, глюканів та меланіну. Кожен з цих компонентів має велику практичну цінність сам по собі, проте в комплексі їх властивості посилюються.

Натуральний сорбент Мікотон від Амріта

Хітин – біосорбент широкої, але вибіркової дії. Містить у своїй молекулі атоми азоту, завдяки чому володіє унікальними сорбційними властивостями – поглинає токсини та важкі метали, але не виводить основні натуральні мікроелементи й не порушує мінеральний обмін.

В-глюкани – одні з найсильніших натуральних речовин, які коригують імунітет людини. Вони підсилюють процес, коли спеціальні клітини крові та тканин організму (фагоцити) захоплюють і перетравлюють збудників інфекційних хвороб і відмерлі клітини.

Меланіни є найефективнішими біологічними захисниками клітин від несприятливих зовнішніх та внутрішніх впливів. Меланіни – ефективні антиоксиданти. Саме вони нейтралізують вільні радикали, що виникають в живій клітині під дією різних токсинів та ферментів хвороботворних бактерій. Грибні меланіни, на відміну від меланінів тваринного походження, не викликають побічних ефектів.

«Мікотон»® Original від Amrita здатен впоратися з найсильнішою інтоксикацією та отруєнням організму. Залежно від тяжкості стану, «Мікотон»® Original від Amrita приймають кожні дві години в дозуванні від однієї чайної до столової ложки до поліпшення стану.

Є думка, що в міжсезоння організм особливо вразливий перед можливими вірусами та загостреннями хронічних захворювань. «Мікотон»® Original від Amrita допоможе організму пережити інтоксикацію і швидко відновиться.

Наприкінці літа будьте особливо уважні до себе і свого здоров'я. З турботою про вас - компанія Amrita.

Легкої та здорової вам осені від Amrita!