Хром відіграє важливу роль у підтримці життєдіяльності організму, він бере участь у біохімічних процесах, підвищенні чутливості клітин до інсуліну, регулюванні балансу цукру в плазмі крові тощо. Дефіцит або надлишок хімічних елементів може негативно позначитися на функціонуванні організму і спровокувати розвиток негативних наслідків.

Як хром впливає на організм?

  1. Регуляція інсуліну і рівня цукру в крові. Хром допомагає взаємодіяти з інсуліном, гормоном, що регулює рівень цукру (глюкози) в крові. Він підвищує чутливість тканин до інсуліну, що сприяє зниженню рівня цукру в крові. Це особливо важливо для людей з діабетом або інсулінорезистентністю, коли організм не реагує на інсулін належним чином.
  2. Регулювання обміну речовин. Хром впливає на обмін речовин, зокрема на метаболізм вуглеводів, білків та жирів. Він допомагає регулювати перетворення вуглеводів в енергію та забезпечує нормальну роботу метаболізму. Збалансований обмін речовин є необхідним для підтримки здоров'я та здорової ваги.
  3. Схуднення. Він мінімізує тягу до солодкого, полегшуючи дотримання низьковуглеводної дієти, а також підвищує здатність організму накопичувати більше глікогену в м'язах, тому спожиті вуглеводи не відкладаються у вигляді жиру. Мінерал регулює обмін вуглеводів, білків і жирів, сприяючи зменшенню кількості жирових відкладень без шкоди для м'язової тканини, стимулює максимальне спалювання жиру під час тренувань.
  4. Покращення здоров'я шкіри, волосся та нігтів. Хром сприяє зменшенню запалення шкіри, поліпшенню загоєння ран, здоровому росту волосся та міцності нігтів. Це пов'язано з його впливом на обмін речовин та підтримку здорового функціонування тканин.
  5. Підтримка здоров'я серця. Має позитивний вплив на здоров'я серця, оскільки допомагає знижувати рівень поганого холестерину та тригліцеридів, а також підвищує рівень хорошого холестерину. Це сприяє зменшенню ризику розвитку серцево-судинних захворювань.
  6. Роль в нервовій системі. Має вплив на наші настрій та енергію. Деякі дослідження показали, що недостатня кількість хрому може бути пов'язана з незадовільним настроєм і втомою.

Тарілка з продуктами для правильного обміну речовин

Коли потрібно приймати хром?

Хром у вітамінах слід приймати при перших ознаках дефіциту. Симптоми дефіциту включають: сонливість, головний біль, швидке збільшення ваги, втома, підвищена тяга до солодкого, набряклість, захворювання серця та м'язів.

Крім того, попередньо рекомендується збільшити споживання таким категоріям людей:

  • людям з діабетом, оскільки він може поліпшити чутливість організму до інсуліну та регулювати рівень глюкози в крові;
  • тим, хто займається інтенсивним фізичним навантаженням, особливо атлетам та спортсменам, може знадобитися більше хрому, оскільки фізична активність може спричиняти збільшену втрату хрому через виділення потом;
  • у людей похилого віку та у вагітних жінок можуть відбуватися зміни в обміні хрому;
  • через прийом проносних або сечогінних засобів, оскільки виникає дефіцит мінералів;
  • тим, хто зловживає солодощами;
  • люди, які часто перебувають у стресовому стані;
  • ті, хто мають захворювання печінки, серця, органів шлунково-кишкового тракту, а також надлишкову вагу.

Джерела хрому

Ось деякі найбільш поширені джерела хрому:

  1. Злакові продукти: овес, рис, пшениця та інші злаки є хорошими джерелами хрому.
  2. М'ясо та риба: деякі види м'яса та риби також містять хром.
  3. Овочі та фрукти: картопля, брокколі, горошок, шпинат, помідори, яблука та банани можуть також бути джерелом хрому.
  4. Горіхи та насіння: горіхи макадамія, фісташки та волоські горіхи, а також насіння.
  5. Харчові добавки, такі як хромпіколінат або хромові комплекси, які є джерелом хрому, особливо в хелатній формі. 

Експертами Амріта було розроблено «Хром Біотин Баланс» – унікальну експертну формулу легкозасвоюваного хрому та біотину з метаболічним комплексом з кориці та гвоздики для нормалізації вуглеводного, білкового і жирового обміну речовин, збереження краси й молодості шкіри, волосся та нігтів. 

Кора кориці у складі продукту, допомагає нормалізувати рівень цукру та ліпідів у крові, одночасно знижуючи рівень «поганого» холестерину та загального холестерину в крові. Фітопрдукт простий у застосуванні: достатньо 1-2 капсул на добу, рекомендований термін для застосування – 1 місяць.

Купуйте унікальну експертну формулу для правильного обміну речовин, краси та здоров’я шкіри, волосся та нігтів – будьте впевнені у своїй красі!