Виснажливі тренування, дієти та постійні думки про схуднення лише псують настрій і не приносять довгоочікуваного результату? Пропонуємо відкинути зайве хвилювання і без особливих зусиль покращити фізичну форму і здоров'я за допомогою перевірених природних методів та останніх досліджень медицини. Як їжа і сон впливають на нашу вагу і самопочуття? І за що японський вчений отримав Нобелівську премію? Читайте далі!

Що таке обмін речовин?

Напевно, ви помічали, як одна з ваших подруг може без докорів сумління з'їсти кілограм шоколадних цукерок, анітрохи не турбуючись про зайву вагу, а друга ж рахує кожну калорію навіть після з'їденого яблука. Давайте трохи зануримося в науку. Обмін речовин або метаболізм – це природний процес, при якому відбувається руйнування білків, жирів та вуглеводів для отримання енергії та відновлення тканин нашого організму (шкіри, волосся, нігтів і т.д.).

Звичайно, наша вага прямо пропорційно залежить від обміну речовин. При цьому нормальний метаболізм має забезпечувати усі потреби організму в енергії та поживних речовинах без порушень здоров'я. Хоч наука і довела, що обмін речовин залежить від наших генів, але при порушеннях його можна нормалізувати за допомогою харчування та здорового способу життя.

Інтервальне голодування: Нобелівська премія

Не секрет, що за допомогою харчування можна покращити обмін речовин, нормалізувати вагу і навіть запобігати небезпечним захворюванням. У 2016 році японський вчений Йосінорі Осумі отримав Нобелівську премію з медицини і фізіології, відкривши світу інтервальне голодування (фастінг). Учений досліджував процес аутофагії – механізму, за допомогою якого живі клітини позбавляються від дефектних білків і органел.

Дівчина на галявині робить зарядку

У процесі досліджень Осумі з'ясував, що ступінь аутофагії, тобто швидкість позбавлення від зайвого «сміття», залежить від рівня енергії в клітинах. Коли клітина голодна, вона інтенсивно знищує пошкоджені або старі білки, роблячи їх джерелом енергії. Це відкриття звело нанівець виснажливі дієти. Сучасна медицина рекомендує використовувати інтервальне голодування 1-2 рази на тиждень для очищення організму і покращення обміну речовин.

Існують різні варіанти інтервального голодування, але суть їх однакова. Один день потрібно поділити на два часових проміжки. При цьому в один проміжок часу потрібно харчуватися здоровою, раціональною їжею, а в другий – лише пити чисту воду. Класичний і найпопулярніший варіант цієї системи – схема 16/8.  Вона передбачає 16 годин голодування і 8 – для прийому їжі. Наприклад, людина може їсти в проміжку між 10 і 18 годинами дня 3-4 рази. В інший же період пити лише воду або трав’яний чай. 

Секрети стрункості та здоров'я: думка лікаря

Лікар загальної практики-сімейної медицини та провідний експерт AmritaLAB Wellness-консультант Ольга Сарана вважає, що для підтримки нормальної ваги, нам не потрібні виснажливі дієти. Щоб бути струнким, енергійним і активним, експерт рекомендує харчуватися корисною та різноманітною їжею, не забуваючи про фізичні навантаження і натуральні дієтичні добавки. Ольга Сарана рекомендує дотримуватися таких нескладних загальних принципів харчування:

1. Починайте свій день зі склянки теплої води.

Це допоможе підготувати травну систему до вживання їжі, запустить перистальтику кишечника і процеси очищення. А протягом дня випивайте не менше 8 склянок чистої води.

2. Багаторазове харчування.

Протягом дня має бути не менше 5 прийомів їжі: 3 основних і 2 перекуси. Такий режим дозволяє організму «розігнати» метаболізм і витрачати, а не накопичувати енергію.

3. Снідайте кашею із цільних злаків або омлетом із 2-х яєць з овочами (обсяг порції не більше 250 г).

Також рекомендую включити у свій раціон клітковину. Цей натуральний продукт багатий клітковиною і нутрієнтами, що сприяє природному очищенню організму.

4. Обід має бути найкалорійнішим прийомом їжі за весь день.

Обсяг всіх страв за обідом може становити 400-500 г. Намагайтеся не готувати перші страви на м'ясному бульйоні, з гарнірів віддавайте перевагу тушкованим овочам або свіжим овочевим салатам. Для салатних заправок обирайте нежирний йогурт, натуральні рослинні олії або сік лимона.

5. Ідеальна вечеря – білки (біла риба і морепродукти, яйця, моцарелла), овочі (крім картоплі, буряка і моркви).

Обсяг порції не повинен перевищувати понад 250 г.

Детокс Систем Амріта Комплекс

6. Не забувайте про перекуси протягом дня.

Це може бути 1 фрукт (в першій половині дня) або овоч, стакан кефіру, жменя будь-яких горішків.

7. Не вживайте їжу пізніше, ніж за 3 години до сну.

8. Намагайтеся лягати спати до опівночі.

Спіть не менше 7-8 годин. Це важливо, адже саме вночі під час сну процеси розщеплення жирів найактивніші, що також сприяє схудненню.

9. Уникайте стресів.

Стрес підтримує в організмі високий рівень гормону кортизолу, що перешкоджає схудненню і сприяє набору ваги.

10. Не забувайте 2-3 рази на рік проводити детокс-програму

Для підтримки нормального функціонування печінки, жовчовивідної системи, шлунково-кишкового тракту, нирок. Натуральна дієтична добавка «Детокс Систем» допоможе організму позбавитися від токсинів, поліпшить обмін речовин і підвищить фізичну та розумову працездатність.

Дорогі читачі, як бачимо, для збереження гарної фізичної форми досить дотримуватися активного способу життя, харчуватися корисною, натуральною їжею, достатньо спати та уникати стресів! І навіть якщо іноді дуже хочеться побалувати себе цукеркою чи тістечком, то чому б і ні?!:)

Автор: Вікторія Манасерян