Волоський горіх знайомий всім нам з дитинства, адже це один з найпопулярніших кулінарних інгредієнтів, його часто додають в салати, випічку і десерти. Цей горіх смачний, поживний і корисний, він добре впливає на здоров'я багатьох органів і систем. Збагатіть свій щоденний раціон стравами з волоським горіхом або використовуйте дієтичну добавку з плодами цієї рослини.

Важливо пам'ятати, що як будь-який натуральний продукт, цей горіх має корисні та шкідливі властивості, тому вживати його потрібно правильно.

Волоський горіх містить:

  • велику кількість білка;
  • корисні для мозку, серця і нервової системи ненасичені жирні кислоти;
  • вітаміни групи В, вітаміни А, С, Е, К, PP (зелені плоди цієї рослини містять в десятки разів більше вітаміну С, ніж лимон);
  • мінерали: Mg, Zn, I, K, P, F, Na;
  • цінні ефірні олії;
  • поживну клітковину;
  • загоюючі дубильні речовини.

Чим корисні волоські горіхи

Дієтологи та нутриціологи радять вживати волоський горіх і дорослим, і дітям. Він надає тонус і енергію, допомагає роботі організму й підвищує опірність до негативних зовнішніх факторів і захворювань.

Застосування волоського горіха не обмежується вживанням в їжу, олія плодів цього дерева активно застосовується в косметології та як комплексний засіб в лікуванні запальних захворювань шкіри, зокрема, туберкульозу шкіри.

Регулярне вживання волоського горіха:

  • корисне для серця і судин, знижує ризик захворювань серцево-судинної системи;
  • сприяє відновленню метаболізму і нормалізації ліпідного обміну;
  • зміцнює імунітет і підвищує опірність організму до негативних зовнішніх факторів;
  • нормалізує рівень цукру в крові, запобігає виникненню холестеринових бляшок;
  • нормалізує артеріальний тиск, знижує рівень шкідливого холестерину;
  • запобігає розвитку анемії, наповнює організм енергією;
  • надає антиоксидантний і онкопротекторний ефект;
  • добре впливає на роботу щитовидної залози та синтез гормонів;
  • стимулює роботу мозку, покращує пам'ять, допомагає в боротьбі зі стресами;
  • покращує роботу сечостатевої системи;
  • уповільнює процеси старіння;
  • відновлює мікрофлору кишечника, усуває дисбактеріоз, покращує роботу шлунково-кишкового тракту;
  • добре впливає на стан волосся і нігтів, покращує стан шкіри.

Корисні не тільки безпосередньо ядра горіхів, але і шкаралупа, перегородки, шкірка і листя рослини, з них готують лікувальні відвари та настоянки для лікування захворювань нирок та сечостатевої системи. В описі продуктів з волоських горіхів, як правило, зазначено, що їх можна вживати при діабеті – вони не підвищують рівень цукру і безпечні для людей з цим захворюванням. Олії, клітковини, настоянки волоського горіха мають протизапальні властивості та можуть застосовуватися як загальнозміцнювальний засіб.

Волоський горіх: користь для жінок

Корисні властивості волоського горіха для жіночого організму є безсумнівні. Особливо горіхи корисні для вагітних, адже при вагітності всі ресурси організму спрямовані на виношування малюка, та майбутній мамі потрібне потужне джерело сил і енергії. Горіхи добре впливають на роботу репродуктивної системи та на жіноче здоров'я в цілому.

Мама і немовля

Волоський горіх і його похідні впливають на здоров'я жінки в такий спосіб:

  • підвищують стійкість до стресів, покращують роботу мозку і пам'ять, надають заспокійливий ефект;
  • нормалізують функцію щитовидної залози та гормональний фон;
  • сприяють нормалізації менструального циклу, роблять менструації менш болючими;
  • покращують стан волосся, зміцнюють нігті, також зовнішнє застосування олії волоського горіха корисно для шкіри обличчя;
  • знижують ризик тромбозів і варикозу;
  • підвищений вміст фолієвої кислоти в горіхах покращує репродуктивні здатності організму.

Властивості волоського горіха корисні також в період грудного вигодовування. Плоди цього дерева забезпечать маму і малюка необхідними вітамінами й мінералами та сприяють формуванню міцного імунітету у немовляти.

Даний продукт незамінний для поціновувачок високих каблуків. Вживання плодів цієї рослини – відмінна профілактика варикозного розширення вен, захворювання, від якого страждають переважно жінки. Мікроелементи, що містяться в ядрах горіхів, зміцнюють судинну стінку і підтримують вени в тонусі.

Волоський горіх для чоловіків

Саме цей горіх вважається лідером в питанні підтримки та відновлення чоловічого здоров'я. Особливо корисними для чоловіків вважаються зелені, незрілі, плоди та продукти з них – відвари, настоянки, шроти. Вони містять вітаміни та мінерали, необхідні для синтезу головного чоловічого гормону – тестостерону і сприяють нормалізації та відновленню відразу декількох важливих функцій чоловічого організму. Багато лікарів радять вживати цей продукт парам, які планують народження дитини.

Регулярне вживання в їжу плодів волоського горіха або продуктів з нього:

  1. Сприяє відновленню роботи чоловічих статевих залоз.
  2. Підсилює лібідо.
  3. Корисне для потенції та покращує якість сперматозоїдів.
  4. Знижує ризик простатиту та аденоми простати.

Чоловіки більше схильні до ризику серцево-судинних захворювань, тому дієтологи рекомендують ввести цей горіх в раціон всім, хто страждає гіпертонією, ішемічною хворобою серця і різними проблемами з судинами.

Як приймати волоський горіх

Якщо ви вирішили порадувати себе горіховими стравами, на кулінарних сайтах ви знайдете масу різноманітних простих і вишуканих рецептів.

Масло волоського горіха від Амріта

У чистому вигляді дорослій людині без протипоказань, алергії та непереносимості цього продукту можна з'їдати близько 10 горіхів на день. Вагітним жінкам – трохи більше, близько 10-12 плодів, а дітям від трьох років – 5-7 горіхів.

Олію волоського горіха можна додавати як заправку до страв або з'їдати по 1 чайній ложці 2-3 рази на день під час їди.

Важливо пам'ятати, що будь-який горіх може бути алергеном, тому вводити в раціон його потрібно поступово і невеликими дозами. Починайте з 2-3 плодів в день, враховуйте, що горіхи не рекомендовані людям з хронічними запальними захворюваннями шлунково-кишкового тракту.

Мабуть, єдиний мінус волоського горіха – це його калорійність, і до того ж це досить жирний продукт. 100 грамів плодів – це 654 калорії, тому дієтологи радять дуже обережно ставитися до їх вживання людям із зайвою вагою і тим, хто мріє позбутися зайвих кілограмів.

Купуйте олію волоського горіха і шрот волоського горіха від Амріта! З ними ваші страви набудуть додаткову пікантність, а ваш організм гарантовано отримає норму вітамінів, мінералів і заряд енергії!