Вугрі, прищі або акне – з цією проблемою хоча б раз в житті стикалися понад 80% людей. Але часто після того, як вугрі переможені, виникає інша проблема – постакне. Постакне – це порушення цілісності шкірного покриву і пігментні плями в місцях запалень. Такі сліди рідко зникають самостійно, червоні або синюваті плями можуть залишатися на місцях залікованої вугрової висипки тижнями й місяцями.

Причини виникнення постакне

Основна причина появи постакне – неправильне лікування висипу. Пляма з'являється на місці папул – червоних горбків, гнійників і чорних крапок. Видавлювання прищів травмує шкіру і підвищує ризик інфікування ушкоджень, потім на місці прища з'являється слід-рубець. Лікування акне потребує комплексного професійного підходу: нормалізації раціону, спеціальної косметики, лікувальних процедур і постійного спостереження дерматолога.

Чому з'являється постакне?

  1. Відсутність необхідного лікування висипів на шкірі, запущені форми хвороби.
  2. Тривалий запальний процес (довший за рік).
  3. Спадковість.
  4. Неправильно призначене лікування.
  5. Витискання прищів, постійне додаткове травмування шкіри.

Дівчина видавлює прищ

Як позбавитися постакне?

Своєчасне звернення до фахівця – 90% успіху. Чим швидше за вирішення проблеми візьметься дерматолог, тим менше ймовірність подальшої пігментації та порушення структури шкіри.

Як прибрати постакне? Залежно від ступеня тяжкості захворювання дерматологи розділяють хірургічний і нехірургічний метод лікування рубців. У разі, якщо рубці великі й глибокі, призначають лазерну деструкцію рубця з подальшим лікуванням специфічними препаратами.

До нехірургічних методів відносять:

  • фармакологічні – пілінги, застосування спеціальної лікувальної косметики;
  • апаратне лікування – мікрошліфування і лазерне шліфування шкіри;
  • ін'єкційну терапію, зокрема, мезотерапію.

Зазвичай лікар призначає комплексне лікування, яке включає в себе одразу кілька методів.

Дівчина на прийомі у косметолога

Засоби від постакне: як доглядати за проблемною шкірою

Щоб шкіра швидше відновлювалася та менше запалювалася, потрібно забезпечити її необхідними мінералами та вітамінами, тому перше, що варто зробити – нормалізувати харчування.

Косметичний догляд призначається індивідуально, але загальні правила такі:

  1. Забезпечте захист від мікробів. Часто міняйте рушники для обличчя або замініть тканинні рушники на паперові. Для ефективнішого очищення шкіри обличчя використовуйте лосьйони з саліциловою кислотою двічі на день. Вона допомагає глибоко очистити пори та позбутися бактерій, зменшити набряклість і почервоніння шкіри, надає дбайливий відлущувальний ефект і активізує відновлення епідермісу.
  2. Використовуйте сироватку і крем, які містять АНА-кислоти – лимонну, мигдалеву, яблучну, винну або гліколеву. Така косметика надає освітлювальний ефект, допомагає прибирати пігментні плями та вирівнює колір і рельєф епідермісу.
  3. Користуйтеся пілінгами з молочною кислотою в складі. Ця кислота вирівнює колір і текстуру шкіри. Кращий ефект дасть курс з декількох процедур, кількість яких визначить косметолог.
  4. Зволожуйте шкіру, використовуйте косметику з підвищеним вмістом гіалуронової кислоти.
  5. Уникайте тривалого перебування на сонці, користуйтеся зволожувальними сонцезахисними кремами з максимальним ступенем захисту – УФ-випромінювання сильно сушить шкіру і сповільнює процеси відновлення після лікування вугрового висипу.

Дівчина з гранатом в руці

Які вітаміни допоможуть справитися з постакне?

Вітаміни особливо необхідні для швидкого лікування шкіри, яка страждає на постакне. Засоби, збагачені цими мікроелементами – мастхев для здоров'я та краси шкіри обличчя:

  1. Вітамін А або ретинол.

Відмінно проявив себе як антиейдж нутрієнт і засіб для боротьби зі шкірними захворюваннями, в тому числі акне і постакне. Плями стають менш помітними, якщо застосовувати косметику з вітаміном А регулярно. Вживання добавок з вітаміном А допомагає нормалізувати обмін речовин. Мікроелемент стимулює регенерацію клітин шкіри, сприяє розгладженню зморшок і допомагає виробленню колагену.

Міститься: в солодкій картоплі, гарбузі, сухофруктах, яйцях, печінці тріски.

  1. Вітамін С або аскорбінова кислота.

Про приголомшливий ефект, який вітамін С надає на стан епідермісу відомо багато – це антиоксидант, який стимулює вироблення колагену і захищає клітини всього організму. Для боротьби з посткане важливо, що цей вітамін зволожує, вирівнює колір шкіри та підсилює дію сонцезахисних засобів.

Міститься: в шипшині, смородині, солодкому перці, цитрусових.

  1. Вітамін Е або токоферол.

Вітамін Е має потужний загоювальний ефект, що особливо важливо при лікуванні вугрової висипки, також він бореться зі зневодненням клітин.

Міститься: в авокадо, мигдальному горісі, в обліписі, в хлібі з висівками.

  1. Вітамін В7 або біотин.

Цей вітамін часто називають «вітаміном краси». Він допомагає вирівняти рельєф шкіри, поліпшити її колір і тургор. Брак вітаміну В7 призводить до надмірного вироблення шкірного сала, тому людям, які страждають на акне і постакне біотин необхідний щодня.

Міститься: в яєчних жовтках, в м'ясі та печінці, в лососі.

Дієтична добавка Б'юти Баланс від Амріта

Дієтична добавка «Б'юті Баланс» від Амріта допоможе підтримати та відновити красу шкіри. Натуральний вітамінно-мінеральний комплекс містить екстракти виноградних кісточок, граната і важливий для жіночої краси екстракт льону. Бад містить вітаміни А, С, Е, вітаміни групи В і вітамін В7-біотин.

Продукт запобігає розпаду колагену, захищає клітини від УФ-випромінювання та шкідливої дії вільних радикалів, нормалізує обмінні процеси в шкірі.

Дотримуйтеся рекомендацій косметолога і дерматолога, вживайте натуральний продукт «Б'юті Баланс», і насолоджуйтеся бездоганною зовнішністю!