«Трохи за сорок» для жінки – час розквіту. Самодостатність, мудрість, зріла усвідомлена краса – все це приходить з віком і досвідом. Водночас починається грандіозна перебудова організму або клімакс.

Поступове згасання можливості дітонародження супроводжується змінами всіх систем жіночого організму. Дефіцит жіночих гормонів призводить до змін в серцево-судинній, нервовій, ендокринній системах, впливає на обмін речовин, емоції та психіку.

Дратівливість, плаксивість, поганий настрій – симптоми завжди суто індивідуальні, стан схожий на те, що підліток відчуває в перехідному віці. Пов'язано це, перш за все, зі зниженням рівня як жіночих естрогенів, так і тестостерону – чоловічого гормону, що відповідає в жіночому організмі, в тому числі за енергію. Дратівливість так само може з'являтися як наслідок безсоння, яким страждають 30% жінок клімактеричного періоду.

Що турбує:

  • тягнучі, щемлячі болі та стан дискомфорту;
  • «припливи» (напади раптової задухи та бажання вийти на свіже повітря навіть зимою);
  • перепади настрою;
  • емоційна нестабільність;
  • зміна ваги;
  • безсоння.

Початок клімаксу неминучий. Але він може проходити максимально комфортно. Важливо зрозуміти, що цей стан – не хвороба, а природний процес. І намагатися жити повноцінно та насичено, балувати себе та насолоджуватися життям.

Радісна жінка бальзаківського віку

Рекомендацій, які допоможуть впоратися зі станом, досить багато.

ТОП-7 з них:

Плавання, йога, пілатес – спортивні активності з помірним навантаженням

Часто на початку клімаксу звичайне фітнес-навантаження стає непосильним. Відвідування залу дратує та розчаровує. Варто змінити підхід до тренувань, вибираючи помірне навантаження та реабілітаційні заняття.

Плавання – must have. Вода компенсує надмірне навантаження на кістки та суглоби. Поліпшується кровообіг, робота серця та судин. Плавання майже не призводить до перевтоми – недарма це найкращий спорт для реабілітації.

Обов'язково запишіться в басейн і плавайте на здоров'я і з задоволенням.

Жінка в басейні

Йога та пілатес також незамінні для підтримки форми та емоційного стану. Недарма основний принцип йоги та пілатесу – тримати баланс, рівновагу тіла, контролювати дихання. Всі вправи виконуються плавно, розмірено та не поспішаючи. Певно, це кращий спосіб перемикнути увагу та «розвантажитеся».

Прогулянки на свіжому повітрі

Тривалі прогулянки не тільки вирівнюють фізичний стан, а й розвантажують емоційно. Приємне чисте повітря, насичене киснем, розслабляє та радує, запах дерев знижує відчуття втоми та стресу. При повільній прогулянці людина починає відчувати себе спокійно та щасливо. Краще за все гуляти в лісопарку – є відчуття лісу, разом з тим безпечно.

Зовнішність

Прийшов час радувати себе різноманітними салонними косметичними процедурами. Сьогоднішні можливості салонних процедур допоможуть покращити зовнішній вигляд та позбутися непотрібних комплексів та переживань. Так, відбувається втрата колагену, який відповідає за щільність та пружність шкіри. Через це жировий прошарок починає «танути». Правда, не там, де б нам хотілося, наприклад, на талії, а на обличчі. Так, втрачається еластичність шкіри. Але систематичний догляд за собою, правильно підібрані процедури та салонна косметика компенсують всі ці нюанси.

Не варто забувати про декоративну косметику і приємний шопінг. Навіть невелике оновлення гардероба принесе масу задоволення та емоційну розрядку.

Дівчина на прийомі у косметолога

Нові хобі та захоплення

Згадайте, чому хотіли навчитися ще з юності. У сорок років – не пізно. Танці, рукоділля, мови – впевнені, що є заняття, яке відкладалося, не було часу та можливості. Порадуйте себе зараз. Цікаве заняття допоможе цікаво провести час, знайти компанію однодумців та нове коло спілкування.

Маленькі ритуали від безсоння

Близько 30% жінок в цей час починають страждати на безсоння, потрапляючи у своєрідне замкнене коло. Безсоння підсилює роздратування та смуток, а поганий настрій ще більше заважає заснути.

Придумайте свої маленькі ритуали, які заспокоюють ввечері та налаштовують на спокійний сон. Теплий душ, трав'яний чай, хороша книга, хобі. Увечері не потрібні глобальні роздуми та спроби розв’язати всі світові проблеми. Скажіть собі – «я подумаю про це завтра», як Скарлетт в «Віднесених вітром».

Профілактичні медичні огляди

Всі знають про необхідність регулярних медичних профоглядів. Правда, мало хто дотримується цього правила. Але після сорока – відвідувати лікаря раз на рік необхідно.

Гормональні зміни можуть спровокувати захворювання. Симптоми маскуються під прояви клімаксу. Тому дуже важливо систематично проходити профілактичні огляди у гінеколога, ендокринолога, мамолога, щоб своєчасно виявляти захворювання на ранній стадії та запобігати їм. Також бажано регулярно контролювати рівень гормонів в організмі.

Прийом збалансованих мінеральних і фіто-комплексів

Річ у тому, що основними діючими речовинами фітокомплексів для жінок є фітоестрогени. Їх дія максимально схоже з естрогенами жіночого організму. Цікаво, що трави для жінок завжди застосовувалися як в нашій культурі, так і в східній медицині.

Фітокомплекси з рослинних екстрактів з фітоестрогенами нормалізують гормональний фон та дають можливість більш м'якого проходження клімаксу, вирівнюють емоційний стан, зменшують «припливи», прояви дистонії судин та покращують зовнішній вигляд.

Дієтична добавка Кліміда від Амріта

Тепер фітокомплекс для жінок є і в асортименті Amrita.

Наша новинка – фітокомплекс «Кліміда» – має посилену формулу з рослинних екстрактів з фітоестрогенами для гармонійного жіночого здоров'я в перед- і клімактеричному періодах.

Спеціально розроблена формула та унікальний склад «Кліміди» ефективні при:

  • нормалізації гормонального балансу – насичує фітоестрогенами та регулює рівень власних естрогенів;
  • зниженні припливів, дратівливості, вегето-судинних порушень і т.д.;
  • запобіганні новоутворенням;
  • профілактиці вікового остеопорозу;
  • полегшенні передменструального синдрому;
  • поліпшенні стану шкіри, волосся і нігтів – моделює природний стан організму та уповільнює процеси старіння

«Кліміда» допоможе забути про вік.

Просто живіть та насолоджуйтеся кожним моментом.