З настанням холодів змінюється не тільки гардероб, але й стан нашої шкіри. Тому правильний догляд за нею в холодну пору року істотно відрізняється від літнього. Перш за все, виникає питання: як позбутися сухості шкіри? І якими мають бути засоби догляду, щоб на зло вітру і холоду наша шкіра завжди залишалася здоровою та сяючою? Чи достатньо для цього тільки косметичних засобів? Розберімося в цих питаннях докладніше.

Щоб захистити шкіру і не втратити привабливість, потрібно з'ясувати причини сухості і реакції шкіри на холод.

Чому на холоді шкіра сохне?

Сухість шкіри в холодну пору року безпосередньо пов'язана зі зміною погодних умов: холодне повітря і вітер впливають на відкриті ділянки шкіри, зневоднюють її та ушкоджують епідерміс. Крім того, в холодну погоду сальні залози виробляють менше шкірного секрету, тому гідроліпідна оболонка шкіри стає тонкою і більш вразливою.

До того ж сухе повітря опалюваних приміщень ще більше порушує захисний бар'єр шкіри і загострює чутливість і схильність шкіри до запалення. З цієї причини виникають почервоніння і лущення. Фактично змінюється тип шкіри: під впливом зовнішніх погодних факторів жирна шкіра наближається до комбінованої, комбінована – до нормальної, а нормальна – до сухої.

У холодний сезон також має значення гормональна перебудова організму, яка уповільнює обмін речовин в шкірі.

Всі ці фактори не варто ігнорувати, тому слід переглянути свою програму догляду за шкірою. Щоб максимально підготувати шкіру до холодів і захистити її, необхідно вже з середини осені починати вживати заходів щодо догляду. Відсутність необхідної уваги до шкіри в холодну пору року призводить до прогресування ознак її старіння, поглиблення мімічних зморшок і появи нових.

Яким повинен бути правильний догляд за шкірою в холодну пору року?

Основні етапи догляду не відрізняються від стандартних – це очищення, тонізування, активний і основний догляд (зволоження та живлення). Але реалізація цих етапів має деякі особливості.

Дівчина після ванни перед дзеркалом наносить зволожуючий крем

З огляду на підвищену чутливість і вразливість епідермісу в холодну пору року, засоби для очищення (гелі для вмивання, міцелярна вода, молочко та ін.) не повинні пересушувати шкіру. Не слід захоплюватися скрабами, користуйтеся ними рідше, ніж в теплу пору року, вибираючи щадний пілінг з дрібними гранулами.

Вмивайтеся водою контрастних температур, але в межах комфортних відчуттів, для підтримки тонусу і пружності шкіри.

Оскільки захисна гідроліпідна оболонка в холодну пору року слабшає, шкіра як ніколи потребує підтримання нормального pH. Вибирайте лосьйони та тоніки для тонізування шкіри з м'якою формулою, що не містить спирту.

В цей період року шкіра потребує комплексного догляду. Тільки зволожуючого крему або флюїду, яким ви користувалися влітку, вже буде недостатньо. Не нехтуйте активним доглядом – наносьте сироватку безпосередньо перед використанням крему. Концентрація активних речовин в ній набагато вища, ніж у кремі, що забезпечує їх швидке проникнення в глибокі шари шкіри і більш виражений ефект від комплексного догляду за шкірою. Крем повинен бути більш жирним, ніж у теплу пору року, містити в своєму складі компоненти, які утримують вологу (гіалуронова кислота), натуральні масла (кокосу, ши, авокадо та ін.) і антиоксиданти (вітаміни А, С, Е та ін.). Нічний крем повинен бути більш поживним, ніж денний. Шкіра буде вам вдячна за додатковий догляд у вигляді масок 2-3 рази на тиждень, залежно від потреб вашої шкіри.

Регулярно робіть легкий масаж обличчя рухами подушечок пальців по масажних лініях. Це допоможе посилити приплив крові до шкіри і активізувати в ній обмін речовин.

За пів години перед виходом на вулицю обов'язково наносьте денний крем, який містить SPF-фільтр. Попри те, що сонячна активність сонця знижується, ультрафіолетові промені все одно впливають на шкіру, викликаючи фотостаріння.

Не забувайте про зону навколо очей. Тут шкіра дуже тонка і чутлива, швидко зневоднюється та схильна до формування мімічних зморшок. Тому ретельно зволожуйте цю зону спеціально призначеними засобами для догляду за шкірою навколо очей – кремами, флюїдами та ін.

Всім відомо, як страждає шкіра губ від низьких температур і вітру. Обов'язково використовуйте живильні бальзами та гігієнічні помади або підберіть декоративну косметику з компонентами для догляду, що відповідає всім вимогам холодної пори року.

Не забувайте про шкіру рук. Вона в принципі містить менше вологи і сальних залоз, ніж шкіра обличчя, тому ще більше схильна до сухості в холодну пору року. Використовуйте живильні креми для рук з інгредієнтами, які утримують вологу – сечовиною, воском та ін.

Серія натуральної косметики для догляду за шкірою від Amrita допоможе вашій шкірі виглядати бездоганно за будь-якої погоди.

Як ще допомогти шкірі в холодну пору?

В опалюваних приміщеннях агресивну дію сухого повітря на шкіру можна зменшити за допомогою зволожувача повітря. З тією ж метою регулярно провітрюйте приміщення та робіть вологе прибирання.

Підтримувати шкіру в гарному стані здатний не тільки правильний догляд, а й здорове харчування. Деякі продукти обов'язково повинні бути на вашому столі, щоб шкіра завжди залишалася сяючою і здоровою.

Дівчина з яскравою посмішкою біля столу з овочами

  • Морква для свіжості обличчя і рівного кольору шкіри.
    Завдяки високому вмісту провітаміну А морква, безумовно, є одним з найпотужніших антиоксидантів, який бореться з ознаками старіння і запобігає появі зморшок.
  • Авокадо для живлення шкіри.
    Завдяки високому вмісту вітаміну Е і цінних олій, у тому числі омега-3, цей продукт сприяє нормальному формуванню гідроліпідного захисного шару шкіри. До того ж маски з м'якоті авокадо відмінно живлять і пом'якшують суху шкіру обличчя.
  • Броколі для пружної шкіри.
    Цей корисний продукт просто зобов'язаний бути у раціоні, тому що містить велику кількість вітамінів, мінералів і антиоксидантів, які подовжують молодість і роблять шкіру пружною.
  • Риба і морепродукти.
    Регулярне вживання цих продуктів покращує еластичність і кровопостачання шкіри, є відмінною профілактикою йододефіциту – ще однієї причини сухості шкіри.
  • Рослинні нерафіновані олії.
    Завдяки високому вмісту вітаміну Е і поліненасичених жирних кислот олії сприяють швидкому відновленню і підвищенню пружності шкіри, загоєнню дрібних тріщин і пошкоджень, перешкоджають появі сухості шкіри і зморшок. Особливо корисна лляна, оливкова олії та олія волоського горіха.
  • Вода – найцінніше джерело краси і здоров'я.
    Для підтримання водного балансу, нормального обміну речовин в клітинах дерми та профілактики сухості шкіри необхідна вода. При недостатньому споживанні води шкіра швидко зневоднюється і починає лущитися, в ній прискорюються процеси старіння і формуються зморшки. Для оптимального водного балансу щодня впродовж доби необхідно випивати не менше 1,5 л води. Це проста істина, про яку важливо пам'ятати.

Лінійка продуктів «Б'юті Баланс», «Селен Баланс», «Омега 3 формула» і цінні рослинні олії від Amrita допоможуть вашій шкірі завжди виглядати здоровою і красивою, попри на погодні умови та зміни сезонів! Сяючого вам зовнішнього вигляду і відмінного настрою в будь-яку пору року!

Автор: Ольга Сарана, лікар загальної практики-сімейної медицини