Легку, граціозну ходу складно уявити без гарної постави. Але в наш час похвалитися бездоганно рівною спиною може далеко не кожен. Малорухливий спосіб життя і тривала робота за комп'ютером беруть своє. І ми все частіше сутулимося і дивимося на сірий асфальт, а не на вічнозелений вазон сусіда з другого поверху. Як же зберегти здоров'я спини, не вигадуючи велосипед? Читайте далі!

Хребет: «керуючий центр» організму

Хребет це найскладніша кісткова структура нашого організму. Він проходить через весь торс людини і складається з 5 відділів: шийного, грудного, поперекового, крижового і куприкового. Кожен відділ виконує свої функції, але всі вони об'єднані основними задачами підтримувати рівновагу в нашому тілі, забезпечувати його рухливість, а також формувати поставу. Але найважливіша функція хребта – захисна.

Адже саме хребет захищає спинний мозок – центральну нервову систему, від якого відходять нерви до м'язів і внутрішніх органів. Ось чому навіть при найменших його порушеннях виникають проблеми з іншими органами та частинами тіла. Від того, наскільки здоровий хребет, залежить дуже багато функцій в нашому організмі, починаючи від нервової системи, закінчуючи роботою внутрішніх органів.

Королівська постава: тримаємо спину

Якщо зараз вчать тримати рівно спину лише в модельних і танцювальних школах, то колись в інститутах шляхетних дівчат сутулість вважалася нечемністю. А правильну поставу визначали так: «це коли дівчина торкається губами горизонту». Звичайно, звучить, як жарт, але сучасні психологи довели, що стан хребта безпосередньо впливає на наш настрій. Наприклад, сутула хода з опущеними очима викликає депресію й апатію. А впевнені в собі, життєрадісні люди найчастіше мають рівну поставу.

Дівчина на галявині робить зарядку

Для гарного фізичного самопочуття і емоційної рівноваги важливо навчитися постійно контролювати свою поставу – тримати спину максимально рівно. Сучасні лікарі також рекомендують дотримуватися комплексного підходу: проходити курси масажу, займатися лікувальною гімнастикою і вживати натуральні дієтичні добавки на основі рослинних екстрактів, хондроїтину, вітамінів групи В і кальцію. Для підтримки здоров'я хребта ГК «Амріта» розробила добавки з виключно натуральним складом: «Хондроетин форте», «Кальцій Баланс (у формі цитрату з колагеном та вітамінами)», «Сабельник».

Стежимо за вагою і робимо легку гімнастику

Зайва вага – це велике навантаження для хребта. Тому більшість повних людей відчувають біль у спині. Тим, у кого є зайві кілограми, лікарі рекомендують схуднути за допомогою правильного, збалансованого харчування і спеціальної гімнастики. Варто зазначити, що не всі вправи корисні для хребта. Їх основна мета – підтримувати здоровими, міцними і сильними мускулатуру спини і живота. Кращими фізичними навантаженнями для спини вважаються плавання, пілатес, йога і розтяжки.

Ми також пропонуємо щодня практикувати 2 прості й дуже ефективні вправи для здорової спини.

Вправа 1.

Станьте рівно, опираючись на стіну. Стійте у такій позі протягом 15-ти хвилин.

Вправа 2.

А під час цієї вправи ви відчуєте себе східною красунею!:) Візьміть велику, важку книгу з твердою обкладинкою, покладіть її на голову і спробуйте стояти, зберігаючи рівновагу. Потім пройдіться з книгою на голові протягом 10-15 хвилин.

Дівчина сидячи читає книгу і тримає дві книги на голові

Профілактика як панацея: думка лікаря

«Для здоров'я спини і гарної постави дуже важливо займатися ранньої профілактикою з дитячих років. Тому в ранні роки відповідальність за це лягає на плечі батьків, а вже у свідомому віці – на самих нас », – вважає лікар загальної практики-сімейної медицини та провідний експерт AmritaLAB Wellness-консультант Ольга Сарана.

Щоб спина була здорова, наш експерт рекомендує дотримуватися таких профілактичних звичок:

  1. Нічний сон на пружному ортопедичному матраці.
  2. Правильно дотримуватися розпорядку дня, графіка роботи та сну.
  3. Достатня рухова активність і спорт: діти мають рухатися 4-6 годин протягом дня, дорослі повинні здійснювати не менше 10000 кроків у день. Рекомендовані заняття швидкою ходьбою, бігом та плаванням і всі вправи, спрямовані на зміцнення м'язів спини.
  4. Звички: стежте за поставою, спина має залишатися рівною. Потрібно відмовитися від звичок сидіти, нахилившись вперед, спершись на лікті, низько схиливши голову і т.д. Не рекомендується дивитися телевізор або читати лежачи.
  5. Робоче місце повинно бути організовано правильно, меблі підібрані за зростом.
  6. Правильно підібране зручне взуття, краще з натуральної шкіри. Висота підборів або танкетки має бути в межах 2-4 см.
  7. Стежити за раціоном. Продукти для здоров'я спини мають містити достатню кількість кальцію і вітамінів – молочні продукти, морська риба, овочі і фрукти, натуральні дієтичні добавки.
  8. Раннє виявлення порушень постави у дітей.
  9. Профілактичний масаж спини – курсами по 10-12 сеансів 2 рази на рік.

Дорогі читачі, якщо нам все ще не вдалося переконати вас у необхідності стежити за станом своєї спини, то ось ще один цікавий факт. Психологи доводять, що постава людини безпосередньо пов'язана із успішністю та фінансовим становищем. Підсвідомо, десь на дуже глибинних рівнях, людина у якої погана постава, підпорядковується тому, у кого рівна спина. Слідкуйте за поставою – і будьте здорові та успішні.

Автор: Вікторія Манасерян