Літня спека, яскраве сонце та велика кількість вітамінів дарують нам можливість «відпочити» від вірусних захворювань, пандемії, в тому числі. Але осінь цього року прийшла рано. Перші дощі, похолодання, скорочення світлового дня спровокували масову міграцію зі свіжого повітря, з парків та скверів в закриті ТЦ та кафе, в задушливі приміщення з пересушеним повітрям. Багато з нас після літніх відпусток вийшли на роботу, діти на навчання, в результаті – потоки людей в транспорті з закритими вікнами та люками. І як наслідок – найрізноманітніші віруси почали атакувати нас з усіх боків.

Провести осінь бадьоро, активно, здорово – можливо. Ось топ-5 кроків до здорового імунітету. Доведеться трохи постаратися, але добре самопочуття того варто.

Фізкультура та спорт

Загальновідомо, що для підтримки хорошого здоров'я та підтягнутої фізичної форми, заняття спортом просто необхідні. У випадку з вірусними захворюваннями фізична активність підвищує опірність дихальних шляхів, збільшує швидкість кровотоку, лімфодренажу, швидкість та силу імунних реакцій.

Люди займаються у спорт залі

До того ж обсяг повітря, який можуть утримати легені, кожні десять років зменшується приблизно на одну повну чашку – 250 мл. З 20 до 70 років життєва місткість легень зменшується приблизно на 40% – дихання вимагає все більше та більше енергії, легені стають «жорсткіше», гірше утримують повітря і видаляють з організму вуглекислий газ.

Заняття спортом стимулюють роботу дихальної системи, зберігають еластичність легенів та збільшують їх об'єм. З адаптацією до фізичного навантаження, у людини покращується дихання та структура легенів.

Для здорової дихальної системи ефективними є аеробні вправи.

Бонусом спорт дарує ще кілька приємних моментів:

  • прискорюються процеси метаболізму, що призводить до спалювання жирових клітин;
  • поліпшується загальний імунітет та тонус організму, що сприяє хорошій протидії захворюванням;
  • заняття спортом зведуть до нуля вживання алкоголю та паління тютюну;
  • зміцнюється м'язовий каркас тіла людини, що призводить до підтримання гарної та красивої фізичної форми.

Щоб бути у формі та не хворіти, зовсім не обов'язково займатися спортом професійно. Головне – регулярно. Вибирайте ті види активності, які вам до душі, надихають вас, дарують гарний настрій і бадьорість.

Здоровий сон

Під час сну наш мозок залишається активний: він обробляє та аналізує всю інформацію за день, залишаючи лише необхідне. Таким чином відновлюються ресурси та працездатність. Не дарма кращі ідеї та рішення приходять до людини саме уві сні.

Також уві сні формуються нові високомолекулярні сполуки, синтезуються гормони, відновлюються клітини та м'язові волокна. Організм повністю оновлюється.

За систематичної нестачі сну організм слабшає. З’являються різні захворювання та порушення:

  • погіршується пам'ять, увага, координація та мова. За статистикою, кожна п'ята ДТП відбувається через недосипання;
  • послаблюється імунітет. Під час сну імунна система синтезує білки цитокіни;
  • вдень починається переїдання – при нестачі сну виробляється грелін, гормон голоду;
  • розвиваються захворювання серця та судин, цукровий діабет;
  • варто додати, що невиспана людина банально має поганий вигляд – страждає колір обличчя, утворюються синці під очима.

Сім'я на прогулянці

Прогулянки на свіжому повітрі

Основна користь від прогулянок – склад повітря, яким ми дихаємо на вулиці.

Повітря поза приміщенням має набагато вищу вологість, тому сам процес дихання перетворюється в оздоровчу процедуру: відбувається природне зволоження слизової носа та скорочення кількості виділень при нежиті. Ось чому, до речі, прогулянки після дощу є найбільш корисними. Під час променаду відбувається насичення мозку киснем, поліпшується не лише його робота, але й всіх органів. Стає більш інтенсивним серцебиття та прискорюється обмін речовин в серцевих м'язах – це найкраще тренування, що запобігає серцево-судинним захворюванням. Імунітет зміцнюється під час прогулянок на свіжому повітрі не лише завдяки позитивному впливу його на організм, але й тому, що на вулиці особа стикається з набагато більшою кількістю оточення, ніж в приміщенні.

В результаті відбувається формування імунітету до багатьох респіраторних інфекцій, які набагато частіше вражають домосідів, ніж любителів активного відпочинку.

Харчування

Восени загострюються найрізноманітніші хронічні захворювання та часто спеціальний режим харчування просто необхідний. Поступово зникає велика кількість ягід та фруктів як джерела вітамінів. Сонце як джерело вітаміну D теж перестає «працювати».

Щоб з сумом не дивитися на цифру на вагах та не скаржитися на погане самопочуття, радимо восени обов'язково готувати та повноцінно харчуватися гарячими стравами.

  1. Готуйте овочеві супи на воді та овочевому відварі – вони дозволять зігрітися, коли прохолодно, й не принесуть зайвих калорій.
  2. «Ловіть» залишки овочів – поки ще є можливість, насолоджуйтеся різноманіттям свіжих салатів та просто овочевих нарізок.
  3. Готуйте запечені овочі – це смачно і швидко.
  4. Замініть промислові солодощі природними. Звичайно, сухофрукти теж калорійні, але разом з вуглеводами вони містять вітаміни з мінеральними речовинами.

Сім'я на прогулянці

Зверніть увагу на безліч фітокомплексів, вітамінів та мінералів, які зараз пропонуються для зміцнення імунітету.

Компанія Amrita пропонує ефективні продукти для кращого захисту організму від вірусних інфекцій.

«Анкарцин розчин» – біотехнологічний антиоксидант для базового очищення організму на клітинному рівні, відновлення метаболічних процесів в клітинах та зниження ризику їх злоякісного переродження. Зверніть увагу, що приймати «Анкарцин розчин» потрібно за спеціальною схемою. Дуже важливо починати курс саме з розчину мінімальної концентрації, що забезпечить максимально гармонійне та поступове залучення активних речовин у фізіологічні процеси.

«Антивір» – фітокомплекс з противірусною активністю для прискорення одужання та профілактики ускладнень при інфекційних захворюваннях.

Таке поєднання допоможе очистити організм від токсинів, активує «генетичну пам'ять клітини» про те, як вона повинна працювати в нормальних умовах, спочатку закладених природою. Також відбудеться зміцнення загальної імунного захисту організму.

Здорова осінь без застуд можлива.

Запасайтеся гарним настроєм, нашими порадами та заздалегідь купуйте фітокомплекси Амріта.